Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick det till när Ryssland drabbades av det dödligaste terrordådet på 20 år. Foto: EVN, Telegram

Uppgifter: Iran varnade Ryssland om Moskva-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Iran varnade Moskva om att medlemmar av IS planerade ett dåd i Ryssland. Det uppger tre iranska källor till Reuters.

Innan attacken mot konserthallen i Moskva, där över 130 personer dödades, varnades ryska myndigheter om möjligheten att en terrorattack skulle genomföras på rysk mark. Det säger källor till Reuters.

”Tre dagar före attacken i Ryssland delade Teheran information med Moskva angående en potentiell stor terrorattack i Ryssland”, säger en källa.

Terrorattack i Moskva

Informationen ska Teheran ha fått reda på under förhör av personer som gripits i samband med två dödliga självmordsbombningar i Iran som inträffade i januari i år.

Terrorgruppen IS har tagit på sig både dåden i Iran och det i Moskva.

Kreml: ”Vi vet ingenting om det”

Enligt en annan av Reuters källor uppgav den medlem av IS som förhörts i Iran att andra medlemmar redan hade rest till Ryssland, men kunde inte ge mer information om tid och plats.

En tredje källa hävdar enligt Reuters att iranska myndigheter då meddelade Moskva om vad som sagts under förhören.

Irans utrikesministerium har inte kommenterat uppgifterna. En talesperson för Kreml sade på måndagen att Kreml inte vet någonting om uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet