Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se detaljerna i klippet som publicerats av terrorsekten IS stämmer överens med bilder som spridits i sociala medier. Varning för obehagliga bilder. Foto: video publicerad av terrorsekten IS/Telegram

Rysslands påstående: ”Bevis mellan Ukraina och Moskva-attacken”

Uppdaterad
Publicerad

Rysk polis har gripit en person som misstänks för att ha finansierat terrordådet i Moskva. De säger sig nu ha bevis för att terroristerna fått pengar av Ukraina för att utföra dådet. Samtidigt uppger USA att de skriftligen varnade Ryssland för attacken.

140 personer dödades i massakern på Crocus City Hall i Moskva förra veckan och redan samma dag betonade bland annat president Putin en påstådd koppling mellan Ukraina och terroristerna.

Den ryska kommitté som utreder händelserna skriver på Telegram att ytterligare en person gripits misstänkt för att ha finansierat dådet.

Terrorattack i Moskva

Kommittén skriver också att utredningen hittills genererat bevis för dådet går att koppla till ”ukrainska nationalister”. De presenterar inga egna bevis för påståendet.

Ukraina har kategoriskt förnekat alla ryska anklagelser om att de låg bakom attacken, samtidigt som terrorgruppen Islamiska staten tagit på sig ansvaret för dådet.

USA: Ett tydligt IS-dåd

Kort efter de ryska utredarna gått ut med sitt påstående svarade Vita huset med att det står klart att attacken utfördes av IS på egen hand.

Vita huset säger även att de innan dådet skedde skriftligen varnade den ryska säkerhetstjänsten för ett nära förestående dåd mot konserter i Moskva, skriver Reuters.

Ett flertal personer har gripits efter attacken. Fyra män som beskrivs som huvudmisstänkta har häktats. De utsattes för tortyr av ryska säkerhetsstyrkor efter att de gripits och dök blåslagna upp i rättssalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ flyktbilens spår – från konserthuset till gripandet. Foto: Mapcreator, Telegram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet