Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fartkamerorna avslöjar de misstänkta terroristernas flyktväg från konserthuset – se SVT:s kartläggning i klippet. Foto: Mapcreator, Telegram

Det här vet vi om de misstänkta terroristernas flykt från Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har sagt att ”radikala islamister” utförde terrordådet i Moskva, men hävdar fortfarande att gärningsmännen tänkte fly till Ukraina – med Ukrainas hjälp.

SVT har undersökt de misstänktas flyktväg.

Trots att Afghanistanbaserade IS Khorasan tagit på sig fredagens terrordåd i Moskva, då minst 140 personer dödades, riktar Putin fortfarande misstankar mot Ukraina.

– De försökte fly och rörde sig mot Ukraina. Enligt initiala uppgifter hade Ukraina förberett en gränsövergång för dem, sa presidenten om gärningsmännen i ett första utlåtande under lördagseftermiddagen.

Kriget i Ukraina

Inga bevis för fri passage

Under lördagen spreds videoklipp av ryska Telegramkanaler, som samarbetar med militären och säkerhetsstyrkorna. De visar hur de misstänkta männen grips och i vissa fall torteras.

Utifrån landmärken i videoklippen kan vi slå fast att två av de misstänkta filmades vid en väg i Brjansk-regionen, drygt 145 kilometer från den ukrainska gränsen. Vägen leder mot Ukraina. Men det finns inga bevis för att Ukraina hade förberett en fri passage vid gränsen, som den ryske presidenten hävdade.

Lukasjenko: Var på väg till Belarus

Under torsdagen sa Belarus president Aleksandr Lukasjenko att de misstänkta planerade att fly till Belarus. Men när de insåg att det var förhöjd säkerhet vid gränsen vände de om i riktning mot Ukraina, uppger presidenten för den belarusiska statliga nyhetsbyrån Belta.

Även den belarusiske ambassadören i Moskva, Dmitrij Krutoy, hävdar att belarusiska specialstyrkor hjälpt Ryssland att förhindra att gärningsmännen tog sig över ländernas gemensamma gräns, skrev Belta i lördags.

Båda kommentarerna är ospecifika. Uppgifterna, som talar emot Putins version, kan inte verifieras av SVT.

Putin nämner inte IS

Även om Putin konstaterar att islamister begått dådet nämner han inte IS Khorasan – och inte heller de bevis som terrorgruppen publicerat via den officiella kanalen Amaq News Agency.

Dagen efter terrordådet publicerade kanalen en bild på fyra män framför en IS-flagga – klädda likadant som gärningsmännen. Även ett videoklipp filmat av en av terroristerna under dådet i konserthuset publicerades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet