Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin: Ukraina inblandade i terrordådet i Moskva Foto: Reuters

Putin: ”Radikala islamister” bakom terrorattacken i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen valde Vladimir Putin att för första gången kommentera att IS tagit på sig terrorattacken i Moskva. I ett uttalande säger han att terrorattacken utfördes av ”radikala islamister”. Samtidigt hävdar han fortfarande att attentatet har en koppling till Ukraina.

Afghanistanbaserade IS Khorasan har tagit på sig fredagens blodiga terrorattack mot ett konserthus i Moskva. Vladimir Putin har undvikit att kommentera uppgifterna och har i helgen hävdat att spår från attacken leder till Ukraina.

Men i ett tv-sänt tal under måndagskvällen sa den ryska presidenten att terrorattacken utfördes av ”radikala islamister” och att attentatet var en skrämselakt.

Terrorattack i Moskva

– Vi vet att brottet begicks av radikala islamister, vars ideologi den islamiska världen själv har bekämpat i århundraden, säger han.

I samma uttalande sa han samtidigt att terrorattentatet i Moskva även är en del av Ukrainas attacker mot Ryssland.

– Naturligtvis är det nödvändigt att svara på frågan varför terroristerna efter att ha begått brottet försökte ta sig till Ukraina? Vem väntade på dem där?

Ukraina: Har absolut ingenting med attacken att göra

Ukrainas presidentkansli gick efter dådet snabbt ut och förnekade att landet skulle vara inblandat.

”Låt oss vara tydliga, Ukraina hade absolut ingenting med dessa händelser att göra”, skrev Mykhailo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, på Telegram.

Vita huset i Washington var också snabba med att understryka att attacken var fruktansvärd men att det inte finns några indikationer på att Ukraina skulle ligga bakom attentatet.

139 personer har dött och 97 har skadats i terrordådet enligt den ryska statskontrollerade tidningen RT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet