Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dave Primov var vittne till attacken i Moskva. Foto: ASTRA. SVT.

Skjutning vid konserthall i Moskva – många döda

Uppdaterad
Publicerad

Över 130 personer är döda efter en skjutning i ett konserthus i Moskva.

IS har tagit på sig terrordådet, som är det dödligaste i landet på 20 år.

Enligt rysk säkerhetstjänst har elva personer gripits.

På fredagskvällen vid 18-tiden larmades det om en skjutning i konserthallen Crocus city hall i Krasnogorsk i Moskva.

Minst tre personer i kamouflagekläder öppnade eld i entréhallen och i konsertlokalen. En explosion ska ha hörts och byggnaden började sedan brinna. Taket på byggnaden rasade.

Terrorattack i Moskva

I videoklipp på sociala medier syns människor fly lokalen. Obekräftade bilder visar också flera personer som går runt och skjuter mot människor – både inne i konsertlokalen och i vad som ser ut att vara foajén.

– Vi hörde skott, men förstod inte vad som hände. Sedan såg jag hur terroristerna gick in och avlossade skott, säger vittnet Nikolaj till Reuters.

Enligt uppgifter i ryska medier ska gärningsmännen ha anlänt till platsen i en vit Renault, som de sedan ska ha flytt i.

Elva personer har gripits misstänkta för inblandning i attacken, enligt ryska säkerhetstjänsten, rapporterar Reuters. Fyra av dem är enligt uppgifterna vara ”direkt inblandade” i dådet.

Många döda

Enligt ryska myndigheter ska minst 133 personer vara döda och över hundra skadade. Minst tre barn ska finnas bland de döda, enligt ryska hälsomyndigheter.

Alla offentliga evenemang i landet ställs in kommande dagarna och säkerheten på flygplatser och tågstationer skärps.

IS tar på sig dådet

Terrorgruppen IS Khorasan säger sig ligga bakom skjutningen. På Telegram skriver gruppen att medlemmar ”attackerade en stor folksamling i utkanten av Rysslands huvudstad Moskva”.

Så sent som den 7 mars varnade USA:s ambassad i Ryssland för att en IS-gren planerade ett dåd i närtid i Moskva. Varningen gällde offentliga tillställningar, inklusive konserter, enligt Washington Post.

Populärt konserthus

Crocus City Hall är ett populärt konserthus som rymmer 6 000 åskådare. På fredagskvällen skulle det ryska rockbandet Piknik spela, men de hade inte hunnit kliva på scenen.

– Det ska ha varit utsålt till den här konserten. Det var mycket folk, säger Erik Norbergh, SVT:s reporter med Rysslandsfokus, i SVT:s sändning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från konserthuset i Moskva. SVT har kunnat verifiera att bilderna tagits i konserthuset. Foto: Telegram samt Sergei Vedyashkin/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet