Ryska säkerhetsstyrkor på plats vid Crocus city center i Moskva. Foto: Sergei Vedyashkin

Så reagerar världen på terrorattacken i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Minst 60 personer ska ha dött och 145 skadats efter att beväpnade män öppnade eld i en konsertlokal i Moskva. Ukraina gick snabbt ut och förnekade inblandning och nu har terrorgruppen IS tagit på sig dådet. Ryssland väntar på hela världens fördömanden.

Minst tre kamouflageklädda män tog sig in i konsertlokalen vid 18-tiden på fredagskvällen och började skjuta in i entréhallen och konsertlokalen.

En explosion ska även ha inträffat och en kraftig brand bröt ut. Taket till byggnaden kollapsade.

Terrorattack i Moskva

Minst 60 personer uppges vara döda och 145 skadade. Det ska finnas barn bland de skadade.

UD har inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats.

Klassat som terrorattack

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin sa tidigare under kvällen att det handlar om ”en terrorattack”.

”Hela världssamfundet måste fördöma det här avskyvärda brottet”, skriver det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova på Telegram.

Ukraina: Vi låg inte bakom

Ukrainas presidentkansli gick snabbt ut och förnekade att landet skulle ha någonting med dådet att göra.

”Låt oss vara tydliga, Ukraina hade absolut ingenting med dessa händelser att göra”, skriver Mykhailo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, på Telegram.

I Washington säger Vita huset i ett uttalande att attacken är ”fruktansvärd” men också att det inte finns några indikationer på att Ukraina ligger bakom attentatet.

Även Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko har fördömt attacken.

EU: Fördömer alla attacker mot oskyldiga civila

Kondoleanser har strömmat in. Bland annat från USA:s ambassad i Ryssland som tidigare varnat för att ett attentat skulle kunna ske.

Även Portugal och Egypten har visat sitt stöd. EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att ”EU fördömer alla attacker mot oskyldiga civila”. Indien fördömer dådet, likaså Kinas ledare Xi Jinping, som säger att han fördömer all form av terrorism.

IS tar på sig dådet

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet och USA säger sig ha varnat för IS-dåd i Moskva i närtid. Ryssland har inte uttalat sig officiellt om vem som kan ligga bakom dådet och president Putin har bara via en talesperson låtit hälsa att ”han hoppas att de skadade återhämtar sig snabbt”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från konserthuset i Moskva. SVT har kunnat verifiera att bilderna tagits i konserthuset. Foto: Telegram samt Sergei Vedyashkin/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet