Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu höjs terrorhotnivån i Frankrike – hör invånarna om beslutet Foto: EBU

Förhöjd säkerhet i Europa efter terrorattacken i Moskva

Publicerad

Efter den blodiga terrorattacken i Moskva, som IS har tagit på sig, har flera länder valt att höja säkerheten inför påskhelgen.

Men i Sverige kommer terrorhotnivån inte att höjas, enligt Säpo.

Italien meddelande under måndagen att de kommer att införa en ökad polisnärvaro under påskhelgen. Närvaron kommer att stärkas vid ”känsliga” platser, så som turistattraktioner runt om i landet.

Beskedet kommer bara en dag efter att Frankrike beslutat att höja terrorhotnivån till den högsta till följd av terrorattacken i Moskva. Den förhöjda nivån möjliggör ökad patrullering av militär på allmänna platser så som flygplatser, tågstationer och religiösa platser.

Terrorattack i Moskva

Enligt Frankrikes president Emmanuel Macron har terrorgruppen IS försökt utföra attacker i Frankrike de senaste månaderna.

Norge: Beväpnad polis under påsken

I grannlandet Norge har polisen, som annars i huvudsak arbetar obeväpnad, fått lov att bära vapen under påsken.

Polisen uppmanar folk till att fira påsk som vanligt även om polisnärvaron kommer att vara större i samhället. Polisen kommer att vara beväpnad mellan den 27 mars och 2 april. Hotnivån för Norge som helhet är oförändrad och det finns inget konkret hot i dagsläget.

Serbien: Fler poliser i Belgrad

Under helgen kunde Belgrads invånare se poliser patrullera på gatorna med maskingevär. Enligt Serbiens president Aleksandar Vucic ska poliser i uniform samt civilklädda övervaka sportarenor och köpcentrum i huvudstaden, rapporterar AP.

Sverige: Ingen förhöjd terrorhotnivå

Samtidigt säger Säpo till SVT att man inte kommer att höja terrorhotnivån i Sverige till följd av terrorattacken i Moskva.

I dagsläget ligger terrorhotnivån I Sverige på en fyra (högt hot) på en femgradig skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet