Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det handlar om tusentals terrorister” – hör Samir Abu Eid om det våldskapital IS Khorasan besitter. Foto: Pablo Torres & EPA/TT

Samir Abu Eid om IS-grenen: Förvånande att de planerat dåd i Europa

Uppdaterad
Publicerad

De två män som gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige sägs till höra IS-grenen ”IS Khorasan”. De senaste åren har gruppen genomför en rad omfattande dåd – men då framför allt i Afghanistan.

– Det här är en överraskning att de nu misstänks för att ha planerat en attack i Sverige, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Uppgifterna om att de gripna männens terrorkopplingar kommer från den tyska åklagaren, som bland annat beskriver hur de ska ha samlat in pengar till IS Khorasan. Gruppen, även kallade ISPK eller IS i Khorasanprovinsen, brukar ofta beskrivas som terroriströrelsen IS afghanska gren.

Sedan talibanerna återtog makten i landet 2021 har gruppen genomfört en rad dåd i syfte att slå mot regimen. Till de mest uppmärksammade hör bombdåden vid Kabuls flygplats i augusti 2021, där hundratals afghaner och även flera amerikanska soldater dödades.

Män gripna i Tyskland för terrorplaner mot Sveriges riksdag

Attackernas omfattning visar enligt Samir Abu Eid på vilket våldskapital IS-grenen har.

– De riktar ofta in sig på symboliska platser. Den senaste attacken de genomförde i Iran skedde nu i januari. Då var det runt hundra personer som dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Män gripna i Tyskland för terrorplaner mot Sveriges riksdag

Mer i ämnet