Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Christoffer Wendick om terrorgripandet i Tyskland: ”Kopplas till koranbränningarna i Sverige” Foto: Fredrik Sandberg /TT

Män gripna i Tyskland för terrorplaner i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Afghanistan har gripits i tyska Gera under tisdagsmorgonen misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Stockholm, skriver Tysklands riksåklagare i ett pressmeddelande.

”De har vidtagit konkreta förberedelser för detta”, skriver de.

De misstänkta kopplas till en gren av terrorgruppen IS, ”Islamiska staten i Khorasanprovinsen”, som de också ska ha samlat in pengar till, enligt åklagaren.

– Det är en gren av IS och de är framför allt verksamma i Afghanistan där de försöker bekämpa talibanregimen, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i SVT:s direktsändning.

Män gripna i Tyskland för terrorplaner mot Sveriges riksdag

Männen ska under förra året ha uppmanats av terrororganisationen att utföra attacken mot Sverige som en följd av koranbränningarna i Skandinavien. Planerna ska ha handlat om att döda poliser och andra personer i området kring riksdagen.

De ska enligt åklagaren ha undersökt förutsättningarna för dådet och vid flera tillfällen, dock utan framgång, försökt få tag i vapen.

Männen ska dock inte ha besökt Sverige i samband med planeringen för dådet, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

– Vi kan i nuläget inte säga någonting om detta, utan hänvisar till tyska myndigheter, säger Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säkerhetspolisen, till SVT Nyheter.

Fyra på terrorhotskalan

I fjol höjde Säkerhetspolisen den svenska terrorhotnivån från nivå 3 till nivå fyra.

Den centrala orsaken uppgavs vara hotet från våldsbejakande islamister som numera anses betrakta Sverige som ett prioriterat mål, vilket delvis förklaras av förra årets upprepade koranbränningar.

– Jag bedömer det här som väntat. Det mål som beskrivs ligger i linje med diskussionerna när terrorhotnivån höjdes i augusti, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarshögskolan.

Se hela SVT:s livesändning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Män gripna i Tyskland för terrorplaner mot Sveriges riksdag

Mer i ämnet