• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terrorhotnivån mot Sverige har höjts till en fyra på den femgradiga skalan. Men vad betyder det? Foto: Pontus Lundahl/TT

Säpo: Fortsatt högt terrorhot 2024

Uppdaterad
Publicerad

Nationellt center för terrorhotbedömning, NCT, bedömer terrorhotet i Sverige som fortsatt högt för 2024. Det uppger Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Terrorhotnivån i Sverige är fortfarande en fyra på en femgradig skala. Ett beslut som fattades av Säkerhetspolischefen den 7 januari.

Att hotet fortfarande anses högt beror bland annat på ökande osäkerhetsfaktorer, menar NCT.

Höjd terrorhotnivå Sverige

– Den stundvis dramatiska händelseutvecklingen under 2023 till trots så skiljer sig årets helhetsbedömande inte nämnvärt från förra årets. Men osäkerhetsfaktorerna har blivit större och vi vet att uppmärksammade händelser kan få stor effekt vilket bidrar till att terrorhotnivån bedöms som fortsatt hög, säger Ahn-Za Hagström, chef NCT, i ett pressmeddelande.

Sverige i fokus gällande våldsbejakande islamism

NCT konstaterar att det främsta attentatshotet mot Sverige under 2024 kommer från aktörer som agerar utifrån våldsbejakande islamism, alternativt våldsbejakande högerextremism.

– Under 2023 har Sverige varit ett utpekat mål för internationella islamistiska organisationer, från att tidigare ha bedömts som ett legitimt mål jämte många andra västländer, säger Ahn-Za Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Mer i ämnet