Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför sker insatsen nu? Vad innebär kopplingen till IS? Och hur stor är risken för ett terrordåd? Hör terrorforskaren Magnus Ranstorp om torsdagens Säpo-insats. Foto: SVT Nyheter/Swepix

Terrorforskaren: ”Måste avvärja ett förestående hot”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer greps igår under Säpos insats i Tyresö. Enligt terrorforskare Magnus Ranstorp valdes tidpunkten för insatsen på grund av risken för terror.

– Man vill inte chansa längre, säger han.

Tidpunkten för gårdagens insats var noga utvald, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp. Ärendet har följts av polisen under en längre tid, men för att avvärja ett förestående hot slog den nationella insatsstyrkan till mot de fyra misstänkta under torsdagen.

– Kanske var de samlade i lokalen. Man vill också att bevisläget ska vara så gott som möjligt.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Framför allt var syftet att förhindra terrordåd – ett hot som ökat i Sverige under den senaste tiden, menar Ranstorp.

Säpo: Sverige mål för våldsbejakande islamister

I Säkerhetspolisens, Säpos, prognos för 2024, konstateras att Sverige under året sannolikt kommer vara ett utpekat mål för våldsbejakande islamister och att enskildas aktörers intresse att utföra dåd mot Sverige kan komma att växa.

Säpos bedömning är att våldsbejakande islamister som planerar terrorattentat under året sannolikt kommer att vara ”inspirerade och möjligen vägledda av internationella terrororganisationer.”

– Vi är en prioriterad måltavla. Vi har både IS och al-Qaida och en rad andra grupper som vill fokusera just på att slå mot Sverige, säger Ranstorp.

Attacker mot individer med symbolvärde

Terrorattentatsplanering kommer enligt Säpo troligen främst riktas mot individer med ett symbolvärde, till exempelvis ”individer som uppfattas ha koppling till upplevda kränkningar av islam.”

Hör terrorforskaren Magnus Ranstorp svara på tre frågor om Säpos insats i Tyresö i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Mer i ämnet