Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör terrorforskaren om terrorplanerna mot Sverige: ”Känns ganska oprofessionellt”. Foto: SVT

Underrättelseexperten: Terrorplaner mot Sverige i linje med hotnivån

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om ett planerat terrordåd mot Sveriges riksdag ligger i linje med det islamistiska hot som svenska myndigheter varnat för sedan i augusti 2023.

Det menar Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarshögskolan.

Uppgifterna är knapphändiga men Jörgen Holmlund beskriver uppgifterna om att två afghanska medborgare i Tyskland ska ha planerat ett terrordåd i Sverige som sannolika.

– Tyskarna är duktiga på det de gör. De har en gedigen apparat för att följa radikala islamistiska miljöer. I det här fallet verkar det ha tjänat Sverige väl.

Män gripna i Tyskland för terrorplaner mot Sveriges riksdag

Han säger att det länge varit känt att personer med radikala islamistiska kopplingar utgör ett hot mot svenska kultur- och idrottsevenemang. Även olika objekt med tydlig svensk profil, där Sveriges riksdag ingår, är sannolika mål.

– Jag bedömer det här som väntat. Det mål som beskrivs ligger i linje med diskussionerna när terrorhotnivån höjdes i augusti, säger han till SVT Nyheter.

Han säger samtidigt att det är för tidigt att dra några slutsatser om motivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Män gripna i Tyskland för terrorplaner mot Sveriges riksdag

Mer i ämnet