Kyriakos Mitsotakis konservativa Ny demokrati får majoritet i Grekland. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Mitsotakis tar över som Greklands premiärminister – efter storseger

Publicerad

Sänkta skatter, mer privatisering och fler poliser – det är några av Ny demokratis partiledare Kyriakos Mitsotakis vallöften. Efter en storseger som gav klar majoritet i det grekiska parlamentet svärs han nu in som premiärminister, bara en dag efter valet. Samtidigt ser nazistiska Gyllene gryning ut att åka ur parlamentet, enligt preliminära valresultat.

Preliminiära siffror visar att konservativa Ny demokrati får nästan 40 procent av väljarnas röster, medan premiärminister Alexis Tsipras socialistiska Syriza får nöja sig med knappt 32 procent.

Samtidigt ser nazistiska Gyllene gryning ut att förlora sina platser i parlamentet. Med över 60 procent av rösterna räknade har partiet gått från att ha 7 procent i förra valet till 2,98 procent i år, vilket placerar dem precis under 3-procentsspärren.

Lovar sänkta skatter och privatisering

I det grekiska systemet innebär röstfördelningen att Ny demokrati får 158 av 300 platser i parlamentet. I och med majoritetsvinsten ska Kyriakos Mitsotakis sväras in som premiärminister i dag klockan 14, bara en dag efter valet.

Framgången verkar, enligt Pontus Mattsson, SVT:s utsände reporter i Grekland, ligga i Mitsotakis kontraster mot den nu sittande Tsipras.

– Det ska vara sänkta skatter, minskad offentlig sektor, mer privatiseringar, fler poliser. Det är några av de viktigaste vallöftena, säger Pontus Mattsson.

Finns en trötthet på politiken

Grekland har fortfarande Europas största statsskuld, men under Syrizas ledning har ekonomin vänt uppåt och arbetslösheten sjunkit.

– Samtidigt har det inte vänt uppåt på det sätt som många greker hoppades på när de valde Syriza. Många har fått det sämre och möjligheten att konsumera har blivit sämre för många greker, även om statsekonomin har blivit bättre. Det är det missnöjet som nu har visat sig.

Men det finns också en trötthet på politiken i Grekland generellt, menar Mattsson.

– Även om det blir en ny regim nu är det många som undrar om det kommer att bli så mycket bättre. Kyriakos Mitsotakis är från en familj som är en av de stora politiska dynastierna i Grekland. Hans pappa var premiärminister i början av 90-talet, också för Ny demokrati. Det är ju ett av de partier som styrt Grekland under hela efterkrigstiden och drivit den politiken som lett fram till krisen för tio år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.