Arkivbild. Imane Fadil sägs ha planerat att skriva en bok om den förre premiärministern och de så kallade bunga-bunga-festerna. Berlusconi nekar till att någonsin ha träffat modellen, som nu dött under mystiska omständigheter. Foto: TT/Luca Bruno/Gregorio Borgia

Modellens plötsliga död utreds av åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Marockanskan Imane Fadil blev känd när hon vittnade mot Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi 2012. Nu har hon dött under mystiska omständigheter och åklagaren i Milano har inlett en mordutredning sedan prov från sjukhuset visat rester av radioaktiva substanser i kvinnans kropp.

Imane Fadil hann bli 34 år. Hon fördes till sjukhuset den 29 januari i år med oförklarliga magsmärtor. Hon själv trodde att hon blivit förgiftad, skriver BBC. Ett resultat från ett speciallaboratorium i norra Italien den 6 mars visar på en mix av radioaktiva substanser i Fadils kropp, substanser som normalt inte finns på marknaden, rapporterar Corriere della Sera.

Nyckelvittne i kommande rättegångar

Fadil blev känd 2012 då hon vittnade i rätten om vad som pågått under de så kallade bunga-bunga-festerna i Silvio Berlusconis lyxvilla utanför Milano. Berlusconi stod anklagad för att ha köpt sex av 17-åriga marockanskan Karima el-Mahroug, även kallad Ruby.

Fadil berättade i rätten om Berlusconis fester och att han betalade unga tjejer för att komma och dansa för honom, ibland utklädda till nunnor eller åklagare. Några av dem fick betalt för att stanna över natten.

Imane Fadil höll på att skriva på en bok om hennes upplevelser från denna tid. Hon och Ruby var båda på dessa fester. Dessutom var Fadil också ett nyckelvittne i kommande rättegångar mot Berlusconi, när han nu utreds för att ha mutat vittnen till sin favör. 

”Jag kände aldrig denna person”

Inom loppet av en månad, fredag den 1 mars, avled Imane Fadil. Det tog dock två veckor innan hennes död blev känd, rapporterar Reuters.  

– Det är alltid ledsamt när en ung person dör. Jag kände aldrig denna person och jag pratade aldrig med henne, säger Berlusconi när han får frågor om detta vid en pressträff, enligt italienska medier.

Berlusconi friades av rätten som ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevis på att han ska ha känt till Rubys ringa ålder. Han har också avfärdat Fadils vittnesmål och kallat de absurda påhitt.

Imane Fadils död utreds nu som mord av åklagare i Milano, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.