Mohamed Abrini erkänner att han är ”Mannen i hatt”

Uppdaterad
Publicerad

Terrormisstänkte Mohamed Abrini erkänner att han är ”Mannen i hatt” på bilderna från på flygplatsen vid terrordådet i Bryssel. Det uppger belgiska åklagare, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den 31-åriga Mohamed Abrini greps under fredagseftermiddagen vid Place Albert i Bryssel. Nu på lördagen har han erkänt att han är den person som bar hatt på övervakningsbilderna från flygplatsen i Bryssel, och sedan dess har kallats för ”Mannen i hatten”.

Efter att utredarna konfronterade honom med övervakningsbilder från flygplatsen erkände Abrini, skriver TT.

Terrorn i Bryssel

”Han förklarade att han kastade sin jacka i en papperskorg och att han sålde sin hatt”, skriver den federala belgiska åklagarmyndigheten i ett uttalande enligt AFP.

Flydde från flygplatsen

Abrini flydde från flygplatsen innan de andra två självmordsbombarna utlöste sina sprängladdningar.

32 personer dog och 270 skadades vid terrorattentaten på Bryssels flygplats och Bryssels tunnelbana den 22 mars.

Mohamed Abrini bedöms ha haft direkt koppling till terrordåden i Paris. Enligt polisen ska han ha skjutsat den gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam, två dagar före attackerna. Samma bil som Abrini körde användes sedan när terroristerna gick till attack mot flera barer, restauranger och konsertlokalen Bataclan i den franska huvudstaden.

Kriminellt förflutet

Men berättelsen om den nu 31-årige Mohamed Abrini börjar mycket tidigare än så. Enligt VRT.be är han en man med kriminellt förflutet som tidigare suttit i fängelse för väpnat rån. Hans bror ska ha åkt till Syrien där han ska ha dött, och enligt VRT reste Mohamed Abrini själv till Turkiet i juni 2015 – det är dock oklart om han varit i Syrien eller haft för avsikt att ta sig dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet