Den finländska djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille har smygfilmat jätterävar på fem farmer. Foto: TT/Oikeutta eläimille

Monsterrävar smygfilmade på finska pälsfarmer

Uppdaterad
Publicerad

Blårävar som har avlats till att bli så stora så de knappt kan röra sig, med vridna ben och ögoninflammationer. En finländsk djurrättsorganisation har publicerat chockerande filmer från pälsfarmer för att sätta fokus på pälsindustrin.

Oikeutta eläimille (Rättvisa åt djuren) har gjort filmerna i år med material från fem farmer i Österbotten, i Södra Österbotten och i Mellersta Österbotten.

– I de här filmerna har vi fokuserat på till vilken storlek djuren har förädlats. På alla farmer där vi har filmat är rävhanarna så stora att de har svårt att röra på sig. Benen är vridna och många lider av ögoninflammationer, säger Kristo Muurimaa från Oikeutta eläimille till Yle.

TV: Aktivister blockerade ingång till slakteri

Skinnen har blivit större

Skinnen som säljs på auktionerna har hela tiden blivit större, enligt honom. Organisationen kräver att man gör omfattande kontroller på farmerna, och påminner om att det enligt djurskyddslagen är förbjudet att förädla djur så att de blir lidande.

Att rävarna har ett överskott av päls förklarar Finlands pälsuppfödares förbund med att det är djur som satts på ”avelsfoderstat” och gått ned i vikt.

– Därför får de den här veckiga huden som alla som går ner mycket i vikt på en kort period får, säger Steven Frostdahl till Yle.

Han håller med om att vissa av djuren på filmerna behöver vård och medicinering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.