Foto: TT

Moon tog hem segern i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas näste president heter Moon Jae-In. Vid klockan 17 svensk tid meddelar AP att hans rivaler erkänt sig besegrade.

Vallokalerna stängde vid lunchtid svensk tid och enligt brittiska BBC såg Moon ut att få 41,4 procent av rösterna. Moons rival, den konservative Hong Joon-Pyo såg ut att få 23,3 procent. Ännu är det inte klart vilka siffror det blev i realiteten.

Den före detta människorättsadvokaten Moon har gått till val på att få bukt med den inbromsande ekonomin och ungdomsarbetslösheten samt förnyad dialog med Nordkorea.

Sydkoreanerna hoppas att valet ska innebära slutet för det vakuum som uppstod då den förre presidenten Park Geun-Hye anklagades för inblandning i en omfattande korruptionshärva. Medan invånarna röstar sitter hon bakom lås och bom i väntan på rättegång. 

Starkt stöd 

Valdeltagandet väntades bli högt efter månader av politisk oro och ilska från medborgare som förfasats över höjdarnas inblandning i muthärvan. Många har förtidsröstat, och myndigheterna bedömer att valdeltagandet kommer att bli det högsta på 30 år, delvis på grund av många unga väljare.

– Jag är så besviken på Park och hela etablissemanget, säger Kim Kyung-Min, 24, som har förtidsröstat. 

Moon Jae-In har haft en betryggande ledning i opinionsmätningarna och var segertippad. Han förlorade med liten marginal i det förra presidentvalet 2012. 

– Jag känner folkets starka vilja att byta regering, sade Moon Jae-In när han lade sin röst. 

Högt på agendan 

Moon svärs in som president på onsdagen. Han väntas då snabbt utse en premiärminister, som sedan måste få parlamentets godkännande.

Därefter finns mycket att ta tag i. De ökande spänningarna i regionen med Nordkoreas utveckling av kärnvapen står högt på agendan.

Kina måste dessutom blidkas efter landets krav på att Sydkorea måste ta bort det omstridda robotförsvarssystemet THAAD. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.