Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se frigivningen av Natalie Raanan och Judith Raanan. Foto: AP

Mor och dotter släppta efter två veckor som gisslan hos Hamas

Uppdaterad
Publicerad

De två amerikanska gisslan, Judith och Natalie Raanan, som kidnappades av terrororganisationen Hamas, släpptes på fredagen. Båda uppges må bra, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP.

Efter två veckor som gisslan hos den terrorstämplade organisationen, släpptes 59-åriga Judith och 17-åriga Natalie Raanan, av ”humanitära skäl” uppger Hamas på fredagen. De lämnades över till ICRC, Internationella rödakorskommittén, som hjälpte dem att komma till Israel.

Natalie Raanans far, Uri Raanan, har varit i kontakt med sin dotter och säger att hon mår bra, uppger AP.

Krig mellan Israel och Hamas

Även USA:s president Joe Biden har pratat med de två kvinnorna i telefon och är ”överlycklig” över frisläppandet.

De båda kvinnorna, som är både amerikanska och israeliska medborgare, kidnappades på kibbutzen Nahal Oz den 7 oktober, där de var för att fira den judiska högtiden Simchat Torah.

Frisläppandet skedde efter en förhandling mellan medlare från Qatar och Hamas.

Ytterligare 10 andra amerikanska medborgare ska hållas som gisslan av Hamas. Enligt israeliska militären är flertalet av de människor som kidnappades vid liv. USA:s utrikesminister Antony Blinken har uppmanat Hamas att släppa alla amerikanska fångar ”omedelbart och villkorslöst”.

Se frigivningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet