Möra senatorer vid riksrättsrättegång

Uppdaterad
Publicerad

Riksrättsrättegångens första dag i den amerikanska senaten har blivit en utdragen historia. Inledningen skedde på eftermiddagen, lokal tid, och fortsätter trots att klockan passerat 23.

Riksrättsprocessen handlar om president Donald Trump missbrukat sin makt och hindrat kongressens arbete — de två formella riksrättsanklagelser som nyligen godkändes i representanthuset.

Flera senatorer sågs flera timmar innan dess sträcka på sig, titta återupprepat på klockan och viska till varandra, innan den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell meddelade middagspaus på en halvtimme.

De ”flesta senatorer sprang mot dörren, som uttråkade elever under sista skoldagen”, skriver CNN.

Röstades ned

På agendan står bland annat att diskutera upplägget och reglerna för resten av rättegången.

Republikanerna stoppade också flera av Demokraternas försök att begära in bevis och kalla in vittnen. Ledamöterna röstade enligt partilinjen med röstsiffrorna 53—47.

I takt med att debatten drog ut på tiden erbjöd McConnell Demokraterna att slå samman alla sina krav till en gemensam omröstning, för att sätta fart på processen, vilket minoritetsledaren, demokraten Chuck Schumer, avslog.

– Det kommer att vara ett flertal omröstningar. Vi är villiga att göra en del av dem i morgon. Det finns ingen anledning att göra alla i kväll om det är besvärligt för senaten och chefsdomaren. Men vi kommer inte att backa om att få igenom omröstningar om alla de här tilläggen, sade Schumer enligt Fox News.

Pressade Trump Ukraina?

Den stora frågan under rättegången är om Trump kan anses ha pressat Ukrainas regering att blanda sig i det kommande presidentvalet i USA i höst.

Demokraterna anklagar presidenten för att ha villkorat en utbetalning av ett stort militärt stödpaket med kravet att Kiev skulle utlysa en utredning kring Trumps potentiella rival, den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.