Mördaren sände bilder till tv-bolag

Uppdaterad
Publicerad

Studenten som sköt 32 personer vid Virginia Tech sände ett brev till tv-bolaget NBC med en video, bilder och ett flersidigt uttalande. På elva foton riktar han vapen mot kameran.

NBC fick försändelsen dagen efter dåden. Den verkar ha sänts mellan den första och andra attacken. Vid den första dödade han en kvinnlig och en manlig student.

Två timmar senare gick han till en undervisningsbyggnad i en annan del av Virginia Tech-universitetets område där han sköt ihjäl 30 personer innan han riktade vapnet mot sig själv.

Enligt en representant för NBC fick tv-bolaget paketet den 18 april. Att paketet var skickat mellan dödsskjutningarna ska gå att utläsa av tidsstämpeln.

Viktigt för utredning

-Försändelsen innehöll flera foton, videor och texter, sade Virginiapolisens talesman Steven Flaherty.

-När NBC fick den underrättade de omedelbart myndigheterna.

Enligt Flaherty kan innehållet i paketet kan vara en viktig del av utredningen.

Med vapen i hand

På flera av fotona syns en sammanbiten Cho Seung-Hui som håller vapen i sina händer. Han har svarta handskar på sig och en bakåtvänd svart keps på huvudet.

Han spelade även in flera sekvenser med en videokamera där han sade ”detta hade inte behövt hända”. Han utgöt sitt hat mot rika människor och varnade för att han ”ville ge igen”.

Materialet innehåller inga bilder från de två första morden.

Diskussionen i USA handlar mycket om varför den psykiskt sjuke Cho Seung-Hui, som tidigare vårdats på klinik, tilläts vandra fritt i det amerikanska samhället.

-Att det hela var så genomtänkt är verkligen skrämmande, sade Jonathan Brown, student vid Virginia Tech, när han sett bilderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.