Mordet på Natalja Estemirova – Kidnappades och sköts

Uppdaterad
Publicerad

En människorättsgrupp anklagar den tjetjenske president Ramzan Kadyrov för att ligga bakom mordet och kidnappningen av den framträdande människorättsaktivisten Natalja Estemirova.

Den prisbelönta Natalja Estemirova arbetade för den välrenommerade organisationen Memorial, som avslöjat en rad övergrepp i den konflikthärjade regionen.

Memorial uppgav att Estemirova förts bort på onsdagen med våld från sitt hus i den tjetjenska huvudstaden Groznyj, tvingats in i en bil men hunnit ropa att hon hade blivit kidnappad.

Hennes kropp, som visade att hon dött en våldsam död, hittades på kvällen lokal tid i närheten av staden Nazran i den ryska delrepubliken Ingusjien. Enligt preliminära uppgifter hade hon skjutits ihjäl.

Medvedev ursinnig

Rysslands president Dmitrij Medvedev sade att han var ursinnig över mordet på Estemirova och gav order om en grundlig utredning.

Memorials ordförande Oleg Orlov lade skulden på den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov.

”Jag vet, jag är säker på vem som är skyldig till mordet på Natalja”, skrev han i ett uttalande på organisationens hemsida www.memo.ru sent på onsdagen.

”Ramzan har hotat Natalja, förolämpat henne, betraktat henne som en personlig fiende”.

Interfax citerade Kadyrov som sade att gärningsmännen för det monstruösa mordet på henne ”inte förtjänar något som helst stöd och måste straffas som de den grymmaste kriminella”.

Bildt fördömer

Utrikesminister Carl Bildt säger, som företrädare för EU:

-Vi fördömer naturligtvis den brutala handlingen och kräver att myndigheterna försöker slå fast vem som bär ansvaret.

Estemirova var en av Memorials viktigaste medarbetare i Kaukasien. År 2007 tilldelades hon Anna Politkovskaja-priset, uppkallat efter den mördade ryska journalisten som också avslöjade övergrepp i Kaukasusregionen.

”De tjetjenska myndigheterna har mer än en gång uttryckt sitt missnöje över hennes arbete”, sade Memorial.

Tidigare i år förklarade Ryssland den tio år långa ”antiterrorism-operationen” i Tjetjenien avslutad. Men såväl i Tjetjenien som angränsade republiker i ryska Kaukasus är islamistiska miliser fortfarande aktiva. De utför regelbundet attentat mot de pro-ryska regeringsstyrkorna, som i sin tur ofta anklagas för övergrepp på civilbefolkningen.

TT-AFP-REUTERS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.