Foto: TT

Mordutredning om Nemtsov ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Fem tjetjenska män har gripits för mordet på den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov. En av dem har erkänt. Men vem som beställt mordet är ännu höljt i dunkel.

Placerade i burar visades de gripna männen upp för tv-kamerorna i söndags. En av dem, Zaur Dadajev, har erkänt sin inblandning i mordet. Samtliga fem, som kommer från det oroliga Tjetjenien, ska kvarvara i häktet.

”Religiösa skäl”

För Dadajev och ytterligare en av männen, Anzor Gubasjev, väntar åtal. Ett tänkbart motiv som har förts fram är att religiösa skäl ligger bakom och att Nemtsov mördats för att ha försvarat den franska satirtidningen Charlie Hebdos teckningar av profeten Muhammed.

Men det finns de som är skeptiska till det. En av dem är Ilja Jasjin, Nemtsovs partikamrat och nära allierade. Det är ”vansinnigt” att påstå att mordet skulle ha islamistiska motiv, skriver han på Twitter.

Jasjin tvivlar rentav på att de tjetjenska männen skulle vara de skyldiga. Ett uttalande man bör ta med en nypa salt, anser Alexander Baunov vid tankesmedjan Carnegie i Moskva.

– Jag tror att de mycket väl kan vara skyldiga. Men vem som befinner sig längst bort i kedjan, det vill säga vem som har beordrat mordet, är fortfarande ett mysterium, säger han till TT.

Fem tjetjenska män har gripits för mordet på den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov. En av dem, Zaur Dadajev, har erkänt sin inblandning i mordet. Samtliga fem, som kommer från den oroliga ryska delrepubliken Tjetjenien, ska kvarvara i häktet.

För Dadajev och ytterligare en av männen, Anzor Gubasjev, väntar åtal.

Boris Nemtsov sköts i ryggen under en promenad i Moskva nära Rysslands maktcentrum Kreml och Röda torget den 27 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet