Mosaikgolv från romerska riket uppgrävt i Verona

Uppdaterad
Publicerad

Ett bevarat mosaikgolv har hittats i en by strax utanför Verona i norra Italien. Arkeologerna tror att fyndet tillhör en villa som byggdes på 300-talet.

Platsen i kommunen Negrar di Valpolicella, där mosaikgolvet grävdes upp, upptäcktes redan 1922. Under 2019 började lokala arkeologer från Verona att gräva vid området igen. Sökandet pausades i ett par månader på grund av coronapandemin, men återupptogs i slutet på maj.

– Ett område med denna kulturella innebörd bör få den uppmärksamhet den förtjänar. Vi kommer att hitta ett sätt för allmänheten att beskåda fynden, säger borgmästaren i kommunen Negrar di Valpolicella.

Kulturlivet i Italien håller så sakteligen att komma på fötter igen, efter flera månader med nedstängningar under coronapandemin. Arkeologiska parken i Pompeji öppnade förra veckan och i måndags öppnade Colosseum sina portar igen för besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.