Premiärminister Justin Trudeau tillsammans med hustrun Sophie lägger ned blommor under en minnesstund i Québec. Foto: TT

Moskéskytt formellt anklagad för massaker

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig fransk-kanadensisk universitetsstudent misstänks nu formellt för sex mord och fem mordförsök efter dådet i en moské i Québec i Kanada.

Sex människor sköts ihjäl i moskén i Centre Culturel Islamique de Québec i söndags kväll, lokal tid, och fem personer skadades. Samtliga dödsoffer är män i åldrarna 35 till 70 år. De hade alla dubbla kanadensiska medborgarskap, en från Marocko, två från Algeriet, en från Tunisien och två från Guinea.

En annan man som också greps inledningsvis betraktas nu som vittne.

Polisen vill inte gå in på motivet till dådet, men en poliskälla uppger för Reuters att det beskrivs som ett dåd av ”en ensamvarg”. Kanadas premiärminister Justin Trudeau var dock noggrann med att kalla dådet för en terrorattack.

”En terroristattack”

Premiärministern talade under måndagen i parlamentets underhus i Ottawa.

– Var så säkra, det här var en terroristattack, sade Trudeau och fortsatte:

– Gårdagskvällens fruktansvärda brott mot det muslimska samhället var en terrorhandling mot Kanada och alla kanadensare.

Senare medverkade han vid en minnesstund för offren i Québec tillsammans med sin hustru. På flera håll i Kanada hölls ljusvakor, och polisen hade förstärkt bevakning kring moskéer.

Ringde själv polisen

Dådet är ett av det värsta hittills mot muslimer i ett västerländskt land.

Den misstänkte gärningsmannen greps strax efter dådet sedan han själv ringt polisen och sagt att han ville samarbeta med myndigheterna, enligt BBC. Han framträdde kort i rätten under måndagen. Fler formella anklagelsepunkter mot honom kan tillkomma, enligt polisen.

– Vi hoppas att vi kan få fram mer bevis för att lägga fram anklagelser om terrorism och brott mot rikets säkerhet, säger en talesperson för polisen enligt AFP.

Bad för sina liv

En man berättar för Reuters om hur han blev vittne till dådet. Någon kom in i moskén och skrek ”Allahu akbar!” (Gud är större) och började skjuta, berättar den 22-årige studenten, som inte vill framträda med sitt namn. Han kunde höra på uttalet att det inte var en arabisktalande person som skrek det.

Vittnet kastade sig på golvet och gömde huvudet i armarna, och hörde hur männen runt honom bad för sina liv.

– Jag trodde att jag skulle dö. Människor bad till gud, ”rädda oss från det här helvetet, rädda oss från den här massakern”.

Han kände hur tre kulor passerade över hans huvud och hörde hur gärningsmannen om och om igen laddade sitt vapen, berättar han. Det var först efter det att polisen kom in i moskén efter dådet som han vågade öppna ögonen igen. Då var han omgiven av döda och svårt skadade människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Quebec

Mer i ämnet