Foto: TT

Världens ledare fördömer dådet

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande inte känt vilka motiv som ligger bakom attacken mot en moské i kanadensiska Quebec, men att det är fråga om ett terrordåd står utom allt tvivel. Och jorden runt fördömer nu de politiska ledarna attentatet.

Bara någon timme efter att två män störtat in en moské och skjutit ihjäl minst sex bedjande män gick Kanadas premiärminister Justin Trudau ut och kallade det hela en terroristattack riktad mot muslimer:

– Kanadas muslimska befolkning är en viktig del av vår nationon, och dåd som detta har ingen plats i våra lokalsamhällen, storstäder eller vårt land. Polis och rättsliga myndigheter kommer att skydda befolkningen och se till att de skyldiga straffas.

I ett skriftligt uttalande fördömer hans regering attacken. Trudeau skriver också att mångfald är Kanadas styrka, och att religiös tolerans är något som kanadensare värdesätter högt.

Fransktyska kondoleanser

Internationellt väcker attentatet avsky, trots att terroristernas motiv ännu inte är kända. Frankrikes president Francois Hollande fördömer dådet, rapporterar nyhetsbyrån AFP, och kallar det ”en motbjudande attack”.

– Terroristerna ville slå till mot freden och öppenheten hos människorna i Quebec, säger president Hollande.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttrycker chock och bestörtning över händelsen i Kanada:

– Om mördarna har målet att öka splittringen mellan olika religioner och få dem att vända sig mot varandra, så varken kan eller får de lyckas. Vi står bredvid det muslimska samfundet i Quebec och delar deras sorg, sade kanslerns talesperson enlig AP.

Löfven fördömer

Sveriges statsminister Stefan Löfven fördömer ”den fruktansvärda attacken” i en tweet och skriver att”våra tankar går till offren, deras familjer och till det kanadensiska folket”.

Provinsen Québecs premiärminister Philippe Couillard uttryckte vid en nattlig presskonferens sin bestörtning över vad som skett i den normalt så fridfulla staden.

– Först och främst vill uttrycka mitt deltagande med de som förlorat sina kära. Vi känner alla en form av skräck efter det som inträffat samtidigt som polis, sjukvård och andra myndigheter gör allt för att säkra tryggheten.

Manifestationer i dag

Couillard berättade också att minst två manifestationer kommer att äga rum under måndagen för att uttrycka solidaritet med de drabbade.

– Jag har också talat med företrädaren för Quebecs muslimer och förklarat att vi delar deras sorg och gör allt för att mildra deras oro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Quebec

Mer i ämnet