Kommunvalet i Moskva blev en besk affär för president Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland. Foto: TT/AFP

Moskvaval en svidande örfil för Putins parti

Uppdaterad
Publicerad

Moskva stod i centrum när Ryssland i helgen höll lokalval och resultatet i huvudstaden är en kalldusch för maktpartiet Enade Ryssland. Partiet tappar stort, trots att oppositionens toppkandidater har stoppats från att ställa upp med stora gatuprotester som följd.

Ryska kommunval väcker sällan massiv uppmärksamhet vare sig i eller utanför Ryssland men söndagens val var något annat, med Moskva i fokus.

Resultatet är en hård smäll mot maktpartiet Enade Ryssland. Partiet vinner enligt preliminära resultat 25 av 45 platser i stadsfullmäktige och behåller visserligen sin majoritet. Men det tappar runt en tredjedel av sina platser, enligt statliga nyhetsbyrån Ria.

Kommunistpartiet gick fram mest i Moskva och vinner 13 platser medan liberala Yabloko ser ut att vinna fyra och socialdemokratiska Rättvisa Ryssland tre.

Det totala valdeltagandet var 21,77 procent, enligt Ria.

Navalnyj: ”Tack för er insats”

Totalt verkar oppositionen vinna 20 mandat vilket tyder på att taktiken med ”smart röstning” lyckats, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det trots att dess största namn diskvalificerades varav flera ur oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs läger.

Navalnyj står även bakom systemet med ”smart röstning” där väljare kunnat fylla i sin adress och få tips om vilken oppositionskandidat som har haft bäst chans att besegra Enade Rysslands kandidat.

”Det här är ett fantastiskt resultat för smart röstning. Vi kämpade tillsammans. Tack till var och en för er insats”, skriver Navalnyj själv på Twitter.

Impopulärt maktparti

Inför valet har stora protester hållits i Moskva i protest mot att de främsta oppositionskandidaterna i juli nekades att ställa upp. Det med hänvisning till att de inte lyckats samla de namnunderskrifter som krävs. Oppositionen menar att det var politiskt motiverat sabotage.

Enade Ryssland dominerar sedan 2001 rysk politik men är numera så impopulärt att dess kandidater i Moskva inte ens ställde upp under partiets namn utan som oberoende.

President Vladimir Putin, som på pappret inte är partimedlem, är själv betydligt mer populär. I presidentvalet 2018 valde han att formellt inte ställa upp som partiets kandidat, men Enade Ryssland ses ändå som hans parti.

I samband med valet har anklagelser om fusk väckts och videor har spridits där personer proppar valurnor med valsedlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.