Polis har gripit över 1 000 personer vid en protest i Moskva i Ryssland under lördagen. Foto: Pavel Golovkin/TT

Reaktioner efter massgripanden i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 1 400 demonstranter greps i Moskva vid en protestaktion på lördagen. Reaktioner på massgripandena har kommit från flera håll.

Gripandena skedde vid en protest där demonstranter krävde att oppositionspolitiker ska tillåtas att delta i ett lokalval senare i år. Bland de frihetsberövade finns flera framträdande aktivister, journalister och oppositionella.

Myndigheterna sade att protesten var olaglig och försökte förhindra människor att delta. Trots det deltog över 3 500 personer, enligt lokal polis.

Skanderanden som ”Ryssland utan Putin” och ”Putin, avgå” ekade genom centrala Moskva, samtidigt som demonstranter hölls tillbaka med hjälp av batonger och hundratals greps av polis.

Reaktionerna efter frihetsberövandena har varit många och starka.

”Utövar utpressning”

”Den sista inbillningen om att vi kan delta lagligt i politiken har försvunnit”, skrev den förre dumaledamoten och oppositionsmedlemmen Dimitrij Gudkov, som greps innan demonstrationen och senare släpptes, på Twitter.

Vissa tidningar har också kritiserat polisens tillslag, rapporterar BBC. Den ryska tidningen Vedomosti sade att myndigheterna använde våld för att stoppa protesten då man ”misslyckats med att motverka den med politiska medel”.

Samtidigt anklagade den ryska regeringens tidning, Rossijskaja Gazeta, oppositionen för att utöva utpressning och för att ha en oacceptabel hållning mot gällande lagar.

EU reagerar

I ett uttalande från EU:s talesperson Maja Kocijancic uttrycks oro över det oproportionerliga våldet gentemot fredliga demonstranter. Gripandena är ett hot mot yttrandefriheten i landet, uppger EU.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hade uppmanat till protesten, som vänder sig mot att oppositionella kandidater uteslutits från ett kommande lokalval i Moskva den 8 september. Han fängslades i onsdags och ska sitta frihetsberövad i 30 dagar.

En liknande protest förra helgen samlade över 20 000 människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.