FOI: Oro från Kreml för att massprotester ska sprida sig

Publicerad

Ryska myndigheter agerar hårt mot protesterna i Moskva av rädsla för att protesterna ska spridas och bli större. Det säger Gudrun Persson, forskningsledare och Rysslandsexpert på FOI.
– Man är väldigt orolig, säger hon.

Under lördagen har över 1 000 personer – däribland flera oppositionella politiker – gripits i samband med en protestmarsch i Moskva. Demonstranterna protesterar mot vad de menar är orättvisa uteslutningar av oppositionella kandidater inför det kommande lokalvalet i staden.

Enligt Gudrun Persson ligger förklaringen till att så många demonstranter nu har gripits i att myndigheter och den politiska ledningen är ”väldigt rädda” för att protesterna ska sprida sig. Polisinsatsen har varit enorm, menar hon. 

– Man har dessutom före demonstrationen tagit flera nyckelpersoner och under dagen också gripit journalister som verkar i någorlunda oppositionella fria medier, säger hon.

”Finns en utbredd trötthet”

Enligt Gudrun Persson har missnöje mot den politiska ledningen i Moskva ökat drastiskt på senare tid, mycket på grund av en pensionsreform från i fjol och en dalande ekonomi.

– Det finns en utbredd trötthet och ilska över hur politiken har utvecklats, säger hon.

Hon säger att Vladimir Putin vann presidentvalet i mars i fjol med rekordhöga siffror, för att nu se ett kraftigt minskat stöd.

– Det finns en väldig oro i Kreml.

Kom aldrig fram

Persson menar att lördagens protester verkar ha varit fredliga, men med vissa undantag. Polisinsatsen beskriver hon som stor och koordinerad.

– Demonstranterna kom ju aldrig riktigt fram till borgmästarsätet i centrala Moskva, utan hölls på smågator invid det hela.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer