Rysk polis uppges ha gripit över tusen demonstranter i Moskva under lördagen. Foto: Reuters

Oppositionella gripna i Moskva inför protest

Uppdaterad
Publicerad

Rysk polis har gripit över 1 000 personer i samband med en planerad protestmarsch i Moskva. Flera av de gripna är framträdande oppositionella politiker. Enligt reportrar på plats är polisnärvaron hög i huvudstaden.

Myndigheterna hade tidigare sagt att protesten var olaglig och varnat för att den skulle kunna bli våldsam. Hittills har minst 1 000 personer frihetsberövats, uppger den oberoende observatörsorganisationen OVD-Info. Enligt vittnen har de som gripits förts till polisbussar.

Demonstranterna, som skulle samlas utanför Moskvas borgmästares kontor, ville protestera mot vad oppositionen kallar orättvisa uteslutningar av oppositionella kandidater inför ett kommande lokalval i Moskva den 8 september.

Ledare fängslades

Enligt nyhetsbyrån AP har poliser tagit sig in i oppositionsledaren Aleksej Navalnys videostudio i Moskva. Där ska det ha pågått en direktsändning som visade lördagens protester.

Navalnyj fängslades i onsdags i 30 dagar inför lördagens protest, och andra medlemmar av oppositionen greps och fick sina hus genomsökta.

En demonstration förra helgen, som krävde att de uteslutna kandidaterna ska registreras inför valet, samlade fler än 20 000 människor. Ännu finns ingen officiell siffra för lördagens protester, men enligt AP handlar det om flera tusen demonstranter.

”Våldsamt på flera håll”

Sveriges Radios utrikeskorrespondent Lubna El-Shanti befinner sig på plats i Moskva. Hon säger att polisen har skingrat flera folksamlingar men att ett demonstrationståg rör sig mot borgmästarhuset för att demonstrera.

– Det har varit våldsamt på flera håll och jag har bevittnat flera gripanden, säger hon.

Hon säger att dagens protester inte har varit sanktionerade av ryska myndigheter, vilket uppges vara skälet till att man agerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.