Foto: Privat

Möt Arsjak – Moskvas ensamme klimatdemonstrant

Uppdaterad
Publicerad

Världen om demonstrerar tiotusentals människor mot klimatförändringar, inspirerade inte minst av svenska Greta Thunberg. Bland dem finns 24-årige Arsjak som protesterar varje vecka i centrala Moskva – världens kanske ensammaste klimatdemonstrant.

På Pusjkintorget i centrala Moskva, vid foten av statyn till ryske nationalpoetens minne, står en ensam ung kille med mörkt hår, brun jacka som skydd mot vårkylan och en skylt i händerna. I nedre högra hörnet är en liten handtecknad jordglob fäst.

Budskapet lyder: ”Global uppvärmning – det är hunger, krig och död”.

Det är den åttonde fredagen i rad som 24-årige musikstudenten Arsjak Makitjijan genomför sin enmannaprotest till förmån för klimatet. Det i huvudstaden för ett land som, enligt Arsjak själv, inte alls prioriterar klimtfrågan.

– I Ryssland har vi en pågående ekologisk kollaps, säger han i telefon till SVT Nyheter.

Det trots stora utmaningar – enligt honom toppar användningen av fossila bränslen, sophantering och skogsbränder listan över problem.

– Vi har många skogsbränder och regeringen gör ingenting. De säljer olja, tar pengarna och det är det hela. Ryssland är mycket dåligt vad gäller miljöfrågan.

Vågade inte berätta för familjen

I andra städer runtom i världen deltar tiotusentals människor i stora klimatprotester. Inte här. Men att Arsjak demonstrerar själv handlar inte bara om bristande engagemang, utan också om att enmannaprotester är de enda tillåtna utan särskilt tillstånd.

Tillsammans med några studentförbund planerar han nu en protest den 24 maj, men han vet inte om han kommer att få tillstånd. Kontakterna med myndigheter är också en utmaning, säger han själv.

Just denna fredag har poliser, säger han, kommit för att fråga honom om protesten, ”vem som betalar honom”, fotografera hans pass och förklara att de nu ska fundera på hur de ska hantera hans protest.

Ryska myndigheter ser ofta med mindre än blida ögon på kritiska protester. Arsjak säger att han är orolig för att gripas varje gång han demonstrerar, och oro för påföljder avskräckte honom länge. Han har inte ens riktigt berättat för sina föräldrar att han varje vecka är ute och protesterar.

– Jag är 24 år gammal men har ändå varit rädd för att berätta för mina föräldrar om protesterna. Min mamma läste om dem på Facebook, men min pappa vet fortfarande inget.

Greta Thunberg inspiration

Arsjak berättar hur han i höstas läste en artikel om svenska tonåriga klimataktivisten Greta Thunberg, och att det bidrog till att inspirera hans egen protest.

– När jag var i hennes ålder var jag inte lika smart. Jag spelade spel och visst skolkade jag ibland, men det var oftast för att göra några dumheter. Hon är en väldigt smart tjej, tycker jag.

Men vilka reaktioner får han då? Tämligen blandade, säger han.

– Somliga stöder mig, men alldeles för få. En del bråkar med mig och säger att global uppvärmning är fejk, eller att det är ett påhitt från USA för att på något sätt skada Ryssland.

Trots de välvilligt uttryckt blandade reaktionerna – Arsjak säger att folk ibland tror att han är en tiggare och erbjuder honom pengar, som han inte tar emot – planerar han att fortsätta med protesterna om han kan.

– Det är inte alla som förstår vad global uppvärmning är, men det är viktigt att någon här talar med folk om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.