Möt miljonärerna som vill ”förvilda” Skottland – och en som tycker det är en usel idé

Uppdaterad
Publicerad

I utkanten av det skotska höglandet ligger en stor egendom som heter Kildrummy.

Den köptes nyligen av det amerikanska paret Christopher och Camille Bently, som har anslutit sig till den växande skaran av så kallade ”gröna godsägare”. De är klimatmedvetna miljonärer och miljardärer som köper upp mark och förändrar hur den sköts.

– Kildrummy drevs som ett jaktgods och sköttes väldigt intensivt för det ändamålet, säger Camille Bently.

Paret Bentley köpte egendomen Kildrummy för cirka 140 miljoner kronor. Tidigare har de ljungklädda myrarna bränts för att förbättra häckningsmöjligheter för ripor. Och deras rovdjur, som rävar, jagades och fångades.

Klimatet – Val 2022

Nu har Christopher och Camille förbjudit både jakt och fångst på marken. De planerar att förvandla Kildrummy till en semi-vildmark där djurarter kan återintroduceras och skyddas.

Kritiseras av traditionella godsägare

Metoden rewilding eller ”återförvildning” kan återställa biologisk mångfald av arter – och samtidigt helt naturligt minska växthusgaser.

Men vissa traditionella godsägare menar att det är en långsam metod.

– Människorna som driver på återförvildningen tenderar att vara människor från en urban bakgrund eller från ett annat land, säger godsägaren Jamie Williamson.

Williamsons egendom är omgiven av ”rewilding”-projekt. Han säger att det gör det svårt att hålla uppe intäkterna från rip- och hjortjakt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet