Möt SVT:s korrespondenter och ställ dina frågor direkt

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett ovanligt år, både i Sverige och världen. Vilka konsekvenser har coronapandemin fått utanför Sveriges gränser – och hur är det att försöka beskriva den? På onsdag samlas SVT:s korrespondenter och utrikesmedarbetare för att berätta om sitt arbete, och svara på dina frågor.

Till vardags är de utspridda över hela världen, men en gång om året samlas SVT:s utrikesmedarbetare för att under ett två timmars direktsänt program berätta om sin tillvaro – och möta publiken i en chatt.

– Att vara korrespondent innebär att man får vara med om historiska saker. Ledare som väljs, ledare som sparkas och hemska saker som terrorattacker och ohyggligt mänskligt lidande, säger utrikesreportern och tidigare Afrikakorrespondenten Johan Ripås.

Ett sargat Europa på agendan

Programmet har tre huvudämnen: Ett sargat Europa, coronapandemin och stormakterna.

Det blir även samtal om hur det var på plats vid explosionerna i Beirut och om framtidens klimat. Medverkar gör bland andra Christoffer Wendick, Stefan Åsberg, Carina Bergfeldt, Ulrika Bergsten, Stina Blomgren, Bert Sundström och Samir Abu Eid.

Finns det något du alltid har velat fråga om hur SVT:s korrespondenter jobbar? Nu har du chansen att chatta med dem direkt.

– Alla mina korrespondentkollegor har kommit hem från världen och ska berätta om sina erfarenheter och upplevelser, säger Johan Ripås.

Ställ dina frågor direkt till reportrarna

På grund av rådande pandemi samlas korrespondenterna i tv-huset i Stockholm för en publikfri sändning tillsammans med programledarna Anna Hedenmo och Johan Ripås.

Programmet sänds onsdag 12 augusti 19.00 i SVT2 och på SVT Play.

Du kan också chatta med korrespondenterna på svt.se eller i Duo-appen. Chatten börjar i samband med sändningen och fortsätter till klockan 22.

Läs hela chatten med korrespondenterna

Pinnat inlägg

Nu har det blivit dags att avsluta korre-chatten, iallafall för den här gången. Tusen tack till alla er som deltagit och skickat in intressanta frågor till våra korrespondenter. På återseende!

NackaLasse • Malin Mendel: Om du jämför hinduer och muslimer vilka är mest fredliga?

Hej NackaLasse, jag skulle säga att de allra allra flesta är fredliga i Indien, såväl muslimer som hinduer. Min erfarenhet säger mig att det inte är religionen som avgör hur fredlig man är, utan mer vilka omständigheter man lever under.

Micke • MALIN; varför har du ingen fotograf? gör du allt helt ensam? imponerande!

Tack Micke! Kul att höra! Yes jag filmar och redigerar mina reportage på egen hand - för det mesta. Anledningen är att jag tycker just det bildmässiga är det roligaste med mitt jobb. Men de gånger jag jobbar med fotograf eller redigerare tycker jag att det är väldigt kul, eftersom man gör något tillsammans. Kan vara väldigt skönt att ha någon att bolla med, och inte tänka på all teknik osv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vi avslutar den här kvällen med ett klipp där Christoffer Wendick, Europakorrespondenten som nu kommit hem till Sverige, berättar om sitt drömreportage:

Stefan • Till Samir, Finns det något negativt med att vara korre?

Hej Stefan! Det kan vara riksfyllt ibland. Det måste man ha stor respekt för. Men för min del är det ett drömjobb. Samir

Malin • Till Tigran - Vad kände du under din rapportering från favelan i Rio de Janeiro, som handlade om polismorden? Hur farligt är det att vara journalist där?

Hej Malin! När vi besöker områden som kan vara farliga gör vi det alltid tillsammans med lokala personer eller organisationer som kan området och är uppmärksamma på eventuella riskmoment. Under vårt senaste besök i Rio såg vi tungt beväpnade gängmedlemmar i gränderna, men vi kände oss trygga med våra lokala värdar som tydligt informerade om var vi kunde filma.

Malin • Tomas - Vad hände med säkerhetskorridoren som upprättades i Idlib, i och med att kurderna övergavs av USA?

Turkiet kontrollerar fortfarande det området i nordöstra Syrien som Turkiet erövrade från kurdiska styrkor under militäroperationen hösten 2019. I Idlib-provinsen råder en bräcklig vapenvila efter att Turkiet motat tillbaka offensiven från Syriska regimen och Ryssland i början av året.

Hallåjorden • Samir hur avväger man det man rapporterar om från en diktatur för att inte riskera utvisning?

Hej. Det är en svår balansgång. När vi är på plats i en diktatur kan vi inte rapportera helt fritt. Det berättar vi också i våra reportage. Men ofta finns ändå intressanta och viktiga reportage att göra i dessa länder och då tycker vi det är värt att trots allt göra resan. Samir

Linda • Hej valfri korre! Alla lockdowns i Afrika måste ju slå fruktansvärt mot alla de som lever sina liv i princip på gatorna. Går det att köpa och sälja mat till exempel? Och vart skulle ni rekommendera en att söka nyheter kring Afrika nu när det är så svårrest på kontinenten? Mvh!

Hej Linda, det kan vara total katastrof naturligtvis, för dem som lever dag för dag. Får de ingen inkomst en dag får de heller ingen mat. Jag har fått så många mejl från människor som är desperata.

Det finns många afrikanska tidningar man kan följa, så här i corona-tider. BBC har också många lokala reportrar som fortfarande rapporterar.

/lena scherman

Max • Finns det några andra partier i Ryssland än Enade Ryssland?

Hej Max! Tack för frågan. Absolut, det finns flera partier, men många av dem är inte riktiga oppositionspartier utan har gjort upp med Kreml i förväg. De skulle aldrig driva igenom frågor i parlamentet som inte Kreml godkänt. Sen finns det också riktig opposition, men det är nästan omöjligt för dem att nå ut, eftersom de inte tillåts delta i debatter och inte sällan åtalas för olika överträdelser, tex för att ha anordnat en olaglig demonstration.

Bästa,

Elin

NackaLasse • Tigran: Hur går det med Venezuela, väldigt tyst där?!

Hej! Venezuela var det land i Latinamerika som vi besökte flest gånger (3) under 2019 för att bevaka den politiska maktkampen och djupa krisen i landet. Och vi var där igen strax för pandemin slog till mot regionen. Sedan dess har det varit fullt fokus på corona och då har bevakningen främst handlat om andra länder som drabbats mycket hårdare. Men vi kommer med all säkerhet att uppmärksamma Venezuela snart igen. Inte minst eftersom det är en viktig stormaktskonflikt mellan USA och Ryssland/Kina och eftersom miljontals venezolaner lämnat landet - den största migrationsströmmen i Latinamerikas moderna historia.

Här är korrespondenterna som medverkar:

Samir Abu Eid, publikens korrespondent

Christoffer Wendick, Utrikesreporter och tidigare Europakorrespondent

Carina Bergfeldt, utrikesreporter och tidigare USA-korrespondent

Ulrika Bergsten, Asienkorrespondent

Erika Bjerström, Klimatkorrespondent

Stina Blomgren, Mellanösternkorrespondent

Tigran Feiler, Latinamerika-korrespondent

Linda Hörnqvist, fotograf

Elin Jönsson, utrikesreporter och tidigare Rysslandkorrespondent

Liselott Lindström, Afrika

Malin Mendel, Indienkorrespondent

Alexander Norén, Techkorrespondent

Anna-Maja Persson, utrikesreporter

Lena Scherman, utrikesreporter

Bert Sundström, Rysslandkorrespondent

Tomas Thorén, Turkietkorrespondent

Jennifer Wegerup, Italienkorrespondent

Stefan Åsberg, USA-korrespondent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.