Foto: TT

MSB skickar hjälp till Haiti

Publicerad

Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skickar nu team till  jordbävningsdrabbade Haiti. Fem personer skickas i insatsen som koordineras via EU:s krissamordning.

– Läget är fortsatt akut och allvarligt. Mer hjälp kan komma att skickas från Sverige allt eftersom. Vi följer utvecklingen och behoven i samråd med EU och FN, säger Per Velandia, chef på MSB:s enhet för humanitära insatser, i ett uttalande.

MSB uppger för SVT Nyheter att det är fem personer, två katastrofexperter och tre personer som ingår i det tekniska teamet som åker från Sverige de närmsta dagarna.

Katastrofexperterna ska bland annat bidra med att bedöma behov och samordna insatser kopplade till vatten, sanitet, hyfien, miljö opch säkerhet. Det tekniska stödteamet kommer bistå med saker som logistik, it-samband och adminstration. Dessutom skickar MSB materiel i form av it- och sambandsutrustning, tillfälliga boende- och kontorslokaler och annan utrustning.

Insatsen sker tillsammans med  EU:s civilskyddsmekanism och samordnas av EU:s krissamordning Emergency Response Coordination Centre (ERCC). Annan materiel som ERCC efterfrågar är bland annat tält, filtar och vattenrening, en förfrågan som MSB för närvarande behandlar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.