Tiotusentals familjer hemlösa: ”Jag sover på gatan”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 000 familjer har fått sina hem förstörda i jordbävningsdrabbade Haiti. Många tvingas nu sova utomhus.

– Vi är sex personer i familjen. Vårt tak är förstört och vi sover på gatan, säger haitiern Ocianie Cetoute.

Samtidigt råder brist på mat, sjukvård och rent vatten i landet.

På lördagen skakades Haiti av ett kraftigt jordskalv, med magnituden 7,2. Förödelsen i landet är nu stor. Tusentals byggnader ligger i spillror, minst 1 941 människor har dött och tusentals är skadade. Sökandet efter överlevande i rasmassorna har dessutom försvårats av den tropiska storm som nådde önationen tidigare i veckan.

Svår situation för många barn

För många av de överlevande i landet, det fattigaste i Nordamerika, är förhållandena påvra. Många har blivit hemlösa och tillgången till mat och sjukvård är begränsad.

Jordbävningen på Haiti

– Just nu lever en halv miljon haitiska barn med ingen, eller begränsad, tillgång till tak över huvudet, rent vatten, sjukvård och mat, säger Bruno Maes, FN-organet Unicefs representant i landet, enligt Reuters.

FN har avsatt drygt 70 miljoner kronor för humanitära insatser i Haiti. Flera grannländer har också skickat förnödenheter och räddningspersonal.

Hör drabbade haitier berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävningen på Haiti

Mer i ämnet