Det är svårt att nå fram med hjälp i Haiti, säger Ulrika Kallin Eriksson på hoppets stjärna. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Efter jordbävningen i Haiti – nu väntar ännu en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsorganisationen Hoppets stjärna som driver flera skolor i Haiti är beredda att hjälpa till efter jordbävningen som drabbade landet i helgen. Samtidigt försvåras hjälparbetet på grund av det rådande politiska kaoset och den annalkande stormen Grace.

Hör verksamhetschefen Ulrika Kallin Eriksson berätta i klippet om haitiernas utsatthet.

Under tisdagen skrevs siffrorna över antalet offer efter lördagens jordbävning upp till minst 1 941 döda och över 6 900 skadade – siffror som kommer att stiga ytterligare. Hoppets stjärnas verksamheter, bland annat deras sju skolor, har inte drabbats men biståndsorganisationen står redo att hjälpa till där det behövs även om det blir svårt. Det rådande kaoset efter att landets president Jovenel Moïse mördades i sitt hem i början av juli och den tropiska stormen Grace som drar in mot det fattiga landet gör att hjälpen dröjer.

– Det går inte att köra ner till det drabbade området eftersom gäng blockerar den enda vägen och skjuter och plundrar. För att ta sig dit krävs helikopter eller båt. Sedan om orkanen drar över våra projekt är vårt första ansvar att hjälpa till där. Men vi har ständig kontakt med vår personal på plats och har börjat samla in pengar för det kommer att behövas insatser, säger organisationens verksamhetschef Ulrika Kallin Eriksson.

”Starka människor”

Haiti har sedan sin självständighet för drygt 200 år sedan en historia kantad av politiskt kaos och påverkan från från andra länder. Dessutom är landet utsatt för tropiska stormar och också jordbävningar. Tre faktorer som ständigt påverkar de som lever i Haiti.

– Det är starka personligheter som bygger upp det som raseras och har framtidstro enligt mig. Jag tror att det här har gjort människorna oerhört starka, säger Ulrika Kallin Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.