Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilder från de hårt drabbade Haiti och hör röster från katastrofområdet i klippet ovan. Foto: AP

Dödssiffran stiger – nästan 2 000 döda i Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som ovädret Grace dragit in över Haiti har dödssiffrorna från lördagens jordbävning justerats upp till nästan 2 000 offer.

Under tisdagen skrevs siffrorna över antalet offer efter lördagens jordbävning upp till minst 1 941 döda och över 9 900 skadade. Siffrorna riskerar att stiga ytterligare. Många befaras sitta fast under rasmassorna efter de över 60 000 hus som förstörts.

”Otaliga offer är kvar under rasmassorna. När det gäller materiella skador är de omätbara. Det handlar om hus, kyrkor, sjukhus, skolor och infrastruktur som förstörts”, säger Tony Boursiquot, som arbetar för hjälporganisationen Hoppets stjärna i Haiti, i ett pressmeddelande.

Rädsla för övädret

Samtidigt som räddningsarbetet pågår dygnet runt har ovädret Grace dragit in. På sina håll piskade den tropiska stormen önationen med närmare 400 millimeter regn och amerikanska National hurricane center varnar för översvämningar och jordskred i tätbebyggda områden.

”Gäng blockerar vägen”

Biståndsorganisationen Hoppets stjärna, som driver flera skolor i Haiti berättar också för SVT Nyheter att hjälparbetet också försvåras av det rådande politiska kaoset i landet.

– Det går inte att köra ner till det drabbade området eftersom gäng blockerar den enda vägen och skjuter och plundrar. För att ta sig dit krävs helikopter eller båt. Sedan om orkanen drar över våra projekt är vårt första ansvar att hjälpa till där. Men vi har ständig kontakt med vår personal på plats och har börjat samla in pengar för det kommer att behövas insatser, säger organisationens verksamhetschef Ulrika Kallin Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordbävningen på Haiti

Mer i ämnet