En flicka cyklar förbi den totalförstörda kyrkan St Anne i Chardonnieres, Haiti, och en man sitter på huk i ruinerna till det som var sjukhuset i Fleurant. Foto: Reginald Louissaint Jr/AFP/TT och Fernando Llano/AP/TT

Efterskalv skakade Haiti – nära 2 200 offer efter jordbävningen

Uppdaterad
Publicerad

Ett efterskalv efter den kraftiga jordbävningen skakade sydvästra Haiti under natten till torsdag, lokal tid.

Hittills har nära 2 200 personer rapporterats döda, flera skadats och tiotusentals familjer blivit hemlösa i det redan svårt drabbade landet.

Förödelsen i Haiti är stor efter lördagens svåra jordskalv, vars magnitud uppmättes till 7,2.

Under onsdagen justerades dödssiffran upp ännu en gång, till nära 2 200 offer. Många tusen fler är skadade.

Tusentals sover på gatan

Inga nya allvarliga skador har rapporterats men flera byggnader uppges ha skakat i Les Cayes, den värst drabbade staden. Närmare 60 000 hus beräknas ha förstörts i landet, det fattigaste l i Nordamerika.

En av drabbade är flerbarnsmamman Ocianie Cetoute.

– Vi är sex personer i familjen. Vårt tak är förstört och vi sover på gatan, säger hon.

Enligt Bruno Maes, FN-organet Unicefs representant i landet, lever en halv miljon haitiska barn med ingen, eller begränsad tillgång till tak över huvudet, rent vatten, sjukvård och mat.

Skalvet har även orsakat skador på sjukhus, kyrkor och hotell.

”Haiti står på knäna”

FN har avsatt drygt 70 miljoner kronor för humanitära insatser. Flera grannländer har också skickat förnödenheter och räddningspersonal. Organisationer som Röda korset och Läkare utan gränser befinner sig sedan tidigare på plats och är engagerade i hjälparbetet.

Men mycket av nödsändningarna har försenats och tålamodet börjar ta slut för många drabbade. Och de får stöd av premiärminister Ariel Henry.

– Haiti står på knäna. Jordbävningen som har förstört en stor del av de södra delarna av landet visar åter hur sårbara vi är, sade han på onsdagen.

Svenska biståndsorganisationen Hoppets stjärna, som driver flera skolor i landet, vittnar om gäng som blockerar den enda vägen ner till de drabbade området och skjuter och plundrar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skickar nu ett team som ska koordineras via EU:s krissamordning.

– Läget är fortsatt akut och allvarligt. Mer hjälp kan komma att skickas från Sverige allt eftersom. Vi följer utvecklingen och behoven i samråd med EU och FN, säger Per Velandia, chef på MSB:s enhet för humanitära insatser, i ett uttalande.

Se förödelsen efter jordbävningen  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävningen på Haiti

Mer i ämnet