Tropiska stormen Grace hotar ett skakat Haiti

Uppdaterad
Publicerad

I magnitud är jordskalvet som skakat Haiti något kraftigare än den katastrofala jordbävningen 2010 – som landet ännu inte har återhämtat sig helt ifrån.

Hittills har nära 1 300 människor bekräftats döda och tusentals är skadade.

Nu hotar den tropiska stormen Grace och ytterligare förödelse väntas.

Lördagens jordskalv har orsakat fullständiga eller omfattande skador på kyrkor, hotell, sjukhus och bostäder. Över 5 700 är skadade och många saknas.

Värst drabbat är sydvästra Haiti, i synnerhet området kring staden Les Cayes.

Jordbävningen på Haiti

Samtidigt väntas den tropiska stormen Grace passera nära eller över Haiti på måndag eller tidigt tisdag morgon. Stormen kan leda till stora regnmängder, översvämningar och störtfloder, vilket kan komplicera sök- och räddningsarbetet – och utsätta befolkningen för än svårare förhållanden.

Flera sjukhus har skadats

Räddningsarbetare arbetar nu intensivt för att hitta överlevande. Under natten till söndagen har många civilpersoner frenetiskt sökt igenom rasmassorna i hopp om att hitta sina anhöriga.

Haitiska Röda korset finns på plats med tusentals frivilliga och volontärer och den svenska delen av det internationella nätverket förbereder sig för en katastrofinsats.

Just nu arbetar man med att försöka rädda så många liv som möjligt samt dela ut första hjälpen-material och basala förnödenheter till behövande.

– Det här kommer kräva väldigt mycket hjälp under lång tid framöver. Vi har också rapporter om att fyra av sjukhusen i Haiti har skadats och sjukvården är en av de allra viktigast prioriterade områdena, säger Sofia Calltorp på Svenska Röda Korset.

Ett arbete pågår med att skicka nödutrustning från lager i grannlandet Dominikanska republiken.

Svårt att överblicka omfattningen

Hjälporganisationen är orolig över hur händelsen kommer att slå mot barn och familjer, eftersom många redan lider av fattigdom, hunger och våld. Det finns också oro för efterskalv vilket i värsta fall kan spä på förödelsen ytterligare.

Organisationens landchef Leila Bourahla skriver i ett uttalande:

”Även om det kommer att ta dagar att utvärdera den totala omfattningen av skadorna, så är det tydligt att det är ett massivt humanitärt nödläge.”

Läkare utan gränser finns också plats och var snabbt redo att stötta den lokala insatsen och behandla svårt skadade på Tabarre-sjukhuset i huvudstaden Port-au-Prince.

”Och vi kommer att stödja blodinsamlingsinsatser i stadsdelen Turgeau”, skriver organisationen på Twitter.

Fakta: Haiti – ett instabilt land

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.

Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

När president Jovenel Moîse mördades i sitt hem den 7 juli i år förvärrades situationen ytterligare och instabiliteten anses vara omfattande.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävningen på Haiti

Mer i ämnet