Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röda Korset förbereder sig för en katastrofinsats i det jordbävningsdrabbade Haiti. Hör ledaren för insatsen Roger Alonso. Foto: AP Photo/Delot Jean/SVT

Röda Korset förbereder katastrofinsats till Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Jordbävningen i Haiti har hittills krävt nära 1 300 människoliv. Ett katastrofcentrum är upprättat och hjälparbetare arbetar för att snabbt få en överblick över situationen.

– Just nu försöker vi ta reda på hur våra barn har klarat sig, säger Myrtha Dór från Hoppets stjärna, som driver skolor i landet.

Lördagens jordskalv, med en styrka på 7,2, inträffade omkring 8 kilometer från huvudstaden Petit Trou de Nippes. Skadorna i de södra delarna av Haiti befaras vara omfattande och Röda Korset förbereder en katastrofinsats i landet.

– Vi har en jordbävning med döda människor och mycket förödelse i söder. Det vi försöker göra är att dela ut första hjälpen-material och basala förnödenheter, säger insatsledaren Roger Alonso Morgui till SVT.

Den politiska situationen i landet, på ön Hispaniola, är skakig. Den förvärrades när landets president Jovenel Moîse mördades i sitt hem den 7 juli.

– Jordbävningen påverkar starkt den komplicerade situation som har rått i landet i flera år, särskilt den sista månaden, säger Roger Alonso Morgui.

”Blev oerhört rädda”

Tony Boiursiquot och Myrtha Dór är projektansvariga på hjälporganisationen Hoppets stjärna – som driver sju skolor i landet med 3 500 barn. Båda befann sig i Port-au-Prince under skalvet.

– Alla kände det och blev oerhört rädda. Vi har fått rapporter om förstörda hus och kyrkor, säger Tony Boiursiquot.

USA:s geologiska myndighet (USGS) bedömer att det finns risk för ”tusentals dödsfall” och ”tiotusentals skadade i fattiga områden”. Men omfattning är ännu svår att överblicka.

– Just nu försöker vi ta reda på hur våra barn har klarat sig. Än har vi inte fått några besked om materiella skador eller förlorade människoliv från våra projektbyar, säger Myrtha Dór på lördagskvällen.

Kräver omedelbart agerande

Rädda Barnens landchef i Haiti, Leila Bashir, berättar att personal på plats bevittnat fruktansvärd förödelse med dussintals kollapsade hus, många skadade och döda. I ett skriftligt uttalande understyrker hon vikten av att agera snabbt:

”Barn är alltid värst drabbade och jag är mycket bekymrad över deras omedebara säkerhet.”

Nödläget utfärdat

Haitis premiärminister Ariel Henry har utfärdat nödläge i en månad. Han bekräftar att jordbävningen orsakat ”enorma skador”. Förödelsen verkar vara värst i områdena Grand'Anse, Nippe och i de södra delarna, rapporterar TT.

”Jag uttrycker mina kondoleanser till de anhöriga till offren för denna våldsamma jordbävning som orsakade många förluster av människoliv och egendom i flera geografiska områden i landet”, skriver Henry på Twitter.

Minst 304 personer har mist livet, enligt AP som hänvisar till lokala myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävningen på Haiti

Mer i ämnet