Mubarak inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar rättegången mot Egyptens förre president Hosni Mubarak. Han åtalas för korruption, maktmissbruk och som ytterst ansvarig för att mer än 900 personer dödades under revolutionen i början av året.

Mubarak är inlagd på sjukhus i semesterorten Sharm el-Sheikh för hjärtbesvär men representanter för interimsstyrelsen säger att han kommer att kunna föras till domstolen i Kairo.

För och emot Mubarak

Rättegången mot Mubarak väcker starka känslor i Egypten.

-Jag är riktigt ledsen, faktiskt, vi hade det bra på hans tid, säger Ala Rageb som är kamel- och hästägare.

Han menar att medborgarna hade pengar under Mubaraks ledning men att allt nu blivit mycket dyrare. Han är orolig över hur han ska kunna försörja sin familj i framtiden.

Men Amal Abou-Setta, lärare, är av en helt annan mening och tycker inte det minsta synd om Mubarak. Hon tror att de som sympatiserar med Mubarak har fått Stockholmssyndromet.

-Mubarak har styrt landet i 30 år och med tiden känner man för sin ledare oavsett om han är bra eller dålig.

Nu vågar folk säga sin mening

Amal Abou-Setta tycker att rättegången är oerhört viktigt eftersom det betyder att regimen har fallit och att rättvisa äntligen skipats. Hon säger att det i sin tur ger ett budskap till kommande ledare att folk inte längre håller tyst.

Samtidigt finns en stor misstro mot att det styrande militärrådet för samma män som ställer Mubarak mot rätta har fått sina jobb av just Mubarak.

-Det är därför folk fortfarande är ute på gatorna och på Tahrirtorget.

Claes JB Löfgren/Elisabeth Lång

Fakta: Mubarak

Den nu 83-årige Hosni Mubarak kom till makten efter det att föregångaren Anwar Sadat skjutits ihjäl av islamister under en militärparad 1981. Den tidigare flygvapenchefen visade sig bli en betydligt slittåligare ledare än någon då kunde föreställa sig.

Mubarak tvingades bort från presidentposten den 11 februari sedan miljoner egyptier gått ut på gatorna med krav om hans avgång. Han hade beordrat ut polis på gatorna för att slå ned protesterna, vilket resulterade i att omkring 850 människor dödades och över 6 000 skadades under upproret.

Sedan dess har Mubarak befunnit sig i semesterorten Sharm el-Sheikh vid Röda havet där han och hans söner har flera fastigheter. När han förhördes i april drabbades han av hjärtbesvär och blev intagen på sjukhus.

TT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.