• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Foto: Rune Lind/NRK

Mulla Krekar: Muhammedtecknare förtjänar dö

Uppdaterad
Publicerad

”De som ritar Muhammedkarikatyrer måste dödas”, det säger islamistledaren mulla Krekar. ”De trampar på vår värdighet, våra principer och övertygelser. De förtjänar att dö”, säger han till norska NRK.

Den kontroversiella islamistledaren mulla Krekar släpptes ur norskt fängelse den 25 januari. I sin första intervju på flera år med norsk tv menar han att muslimer har rätt till att söka upp den som ritat av islams profet och döda personen.

– Det är inte jag som ger tillåtelse, men tecknaren har blivit en krigande hedning, och det är därför tillåtet att döda honom. Sprängmedel får inte användas eftersom det kan drabba oskyldiga.

”Gäller bara tecknare”

Men trots att flera medier publicerat karikatyrer på Muhammed är det bara den som ritat som får dödas, enligt Krekar.

– Till exempel när Jyllands-Posten 2005 publicerade de avskyvärda karikatyrerna i Danmark, det är dessa det gäller.

Krekars uttalanden i NRK får hård kritik av flera andra muslimer. Kolumnisten Usman Rana säger att Krekar inte förtjänar den teologiska titeln mullah.

– Mullah Krekar har ingen trovärdighet när det kommer till islamisk teologi. Även om han bär en turban och dräkt gör det inte honom till en lärd.

Finns på FN:s terrorlista

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han heter, kom som kvotflykting från Irak till Norge 1991. Under 2003 skulle han ha blivit utvisad från Norge på grund av brott mot rikets säkerhet, men han är kvar i Norge eftersom Irak inte kan garantera att han inte får dödstraff i landet.

Han är sedan 2006 med på FN: s terrorlista. Nyligen släpptes han ur fängelse efter att ha avtjänat ett straff för hot mot Norges statsminister Erna Solberg och tre andra. Eftersom Krekar fortfarande anses vara en farlig man med inflytande bland extremister kommer polisen tvångsförflytta honom från Oslo till Kyrksäteröra, drygt 100 km utanför Trondheim. Byn har några tusen invånare.

Andama Aso Aziz som driver föreningen Ungkurd Norge säger att Krekar har få anhängare i Norge.

–De flesta tycker han är extrem. De få anhängare han har är från den äldre generationen, inte de unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.