Justitieminister Anders Anundsen tillsammans med Norges statsminister Erna Solberg. Foto: TT

Norges statsminister kritiserar Krekar-uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Norges statsminister Erna Solberg reagerar starkt på de uttalanden som mulla Krekar gör i en intervju med NRK och säger att regeringen aktivt försöker få ut honom ur landet.

– Vi måste alla gemensamt anstränga oss för att förhindra att hans värderingar vinner över våra liberala värderingar, säger Erna Solberg.

Norges statsminister reagerar liksom justitieminister Anders Anundsen starkt på att Krekar i en lång intervju med NRK stödjer attacker som den mot Charlie Hebdo i Paris.

– Jag beklagar djupt de extrema attityder som förmedlas i den här intervjun.

Regeringen jobbar aktivt med utvisning

Sedan 2003 finns det ett beslut om att Krekar ska utvisas ur Norge. Erna Solberg säger att regeringen jobbar aktivt med frågan.

– Stora delar av Irak styrs av terrorgruppen IS och det skapar svårigheter när det gäller återvändande.

Jöran Kallemyr, statsekreterare vid justitiedepartementet uppger för NRK att han varit i Baghdad och i Erbil för att diskutera fallet med Krekar. Han säger att irakier fruktar Krekar.

– Irakier ser på honom som en föregångare till IS genom den organisation han ledde, Ansar al-Islam, och det är klart att de ser honom som en farlig man.

Solberg: Uttalanden inte representativa

Jöran Kallemyr säger att irakiska myndigheter försöker tänka ut olika sätt att lösa problemet med Krekar.

För Erna Solberg är det också viktigt att påpeka att en majoritet av norska muslimer inte delar Krekars stöd för terror.

– Jag har nyligen haft möten med muslimska organisationer och jag vet att dessa uttalanden inte är representativa för de flesta muslimer i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.