Mulla Krekar omhäktad i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle mulla Krekar och en 42-årig medåtalad omhäktades i fyra veckor vid häktningsförhandlingarna i Oslo tingsrätt på fredagen. Det sker i avvaktan på att norska myndigheter ska ta ställning till en italiensk begäran om utlämning.

Vid häktningsförhandlingen frågade advokaten Brynjar Meling varför Krekar inte kan få ta del av dokumenten från de italienska myndigheterna, när norska medier har fått tag i kopior av materialet.

Italienska myndigheter anser att Najmuddin Faraj Ahmad, som Krekar egentligen heter, leder terrororganisationen Rawti Shax. Krekar förnekade det och krävde att bli släppt fri.

– Som jag har bekräftat, Rawti är jag och jag är Rawti. Det är inte en organisation. Men jag hade ambitioner att om att detta kunde vara en ideologi när folk möttes, och att det kunde blivit ett officiellt parti i Kurdistan, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.