Mursi utropad till ny president i Egypten

Uppdaterad
Publicerad
Stora utmaningar väntar för Egyptens tillträdande president Muhammad Mursi efter segern i det historiska presidentvalet.
-Jag är alla egyptiers president, sade han i ett tal till nationen.

Mursi tackar också de ”martyrer” som gjort det möjligt att genomföra förändringen i landet.

-Jag är inte bättre än någon annan. Vi är alla lika värda, säger Mursi som understryker behovet till nationell samling.

Han säger samtidigt att ”revolutionen fortsätter” i sitt tal i egyptisk tv.

Mursi fick 51,73 procent av rösterna, medan hans huvudkonkurrent, den förre premiärministern Ahmed Shafiq, fick 48,27 procent, enligt BBC. Enligtnyhetsbyrån AP hamnade valdeltagandet på omkring 51 procent. Muhammed Mursi blir därmed Egyptens första folkvalda president någonsin.

Jubel på Tahrirtorget

Tillkännagivandet gjordes av valkommissionens ordförande Farouq Sultan i direktsändning i egyptisk tv och direkt efter tillkännagivandet utbröt jubel i valkommissionens högkvarter. Jubelrop utbröt också på Tahrirtorget i centrala Kairo, där tiotusentals egyptier hade samlats för att se direktsändningen. Fyrverkerier sköts upp i luften och tusentals människor jublade, dansade och sjöng.

Flera anhängare till Mursi på Tahrirtorget var i tårar efter beskedet. – Nu har vi fått riktig frihet, sade en man till BBC. En annan sade: – Det här är 100 procent vår seger. Det här är 100 procent vår revolution.

Enligt Farouq Sultan mottogs 460 000 klagomål på presidentvalet.  Han sade att ”de flesta” av klagomålen har lämnats utan åtgärd.  

Egyptens militära ledning och fältmarskalken Hussein Tantawi gratulerar Muhammad Mursi till valsegern, skriver AFP och hänvisar till ett statlig tv. Tantawi är ledare för Väpnade styrkornas högsta råd (SCAF), som i dag styr Egypten.

Gratulationer från omvärlden

Det strömmar in reaktioner på resultatet i det egyptiska presidentvalet, framför allt från arabvärlden.

I Gaza firade människor Mursis seger, och Mahmud Zahar, ledare för Hamas som har starka band till Muslimska brödraskapet, kallade segern för ”ett historiskt ögonblick och en ny era i Egyptens historia” i en kommentar till AFP.

Förenade Arabemiraten, Irak, Kuwait och det palestinska styret har också gratulerat Mursi till segern.

Den brittiske utrikesministern William Hague gratulerade Muhammad Mursi till den ”historiska” segern i det egyptiska valet, och egyptierna uppmanade honom att respektera medborgarnas rättigheter.

Utrikesminister Carl Bildt, som varit på resande fot under söndagen, kommenterade på kvällen valet via mikrobloggen Twitter:

”Gratulationer till Muhammad Mursi som blivit vald till Egyptens president. Han måste nu bli alla egyptiers president.”

”Islamiskt uppvaknande”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att Israel respekterar den demokratiska processen och valresultatet i Egypten, och vill fortsätta samarbetet länderna emellan kring fredsavtalet från 1979.

Irans utrikesdepartement gratulerar Mursi till segern, och kallar den för den sista fasen i Egyptens ”islamska uppvaknande”.

Även interimsledaren för den koptiska kyrkan i Egypten, biskop Pachomius, har gratulerat den nyvalde presidenten till segern. Kopterna är Egyptens största minoritet och utgör majoriteten av landets kristna befolkning.

Fakta: Muslimska brödraskapet

Visa

Muslimska brödraskapet bildades 1928 och är både den äldsta och största islamistorganisationen i Egypten. I Egypten förbjöds organisationen 1954 men tilläts delvis, samtidigt som många bröder fängslades. Till parlamentsvalet i november i fjol bildade brödraskapet Frihets- och rättvisepartiet (FJP). Parlamentsvalet gav ett islamist-dominerat parlament. Men en domstol slog tidigare i juni fast att valet strider mot konstitutionen och att parlamentet skulle upplösas.

Muslimska Brödraskapet beslutade först att inte ställa upp med en presidentkandidat i presidentvalet. En anledning uppgavs vara att det inte ville dominera landets politik, men kandiderade sedan ändå med ingenjören Khairat el-Shater. Han diskvalificerades och Mohammad Mursi togs in som ersättare.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Egypten 2012

Mer i ämnet