Fragment från Dödahavsrullarna. Delar från de religiösa skrifterna som funnits på The museum of the bible i Washington DC ska inte härstamma från originalet. Foto: AP/TT

Museets urgamla bibelskrifter visade sig vara oäkta

Uppdaterad
Publicerad

Delar av de berömda Dödahavsrullarna som finns på bibelmuseet i Washington D.C har visat sig vara oäkta, rapporterar CNN. Det efter ett forskarteam upptäckt att de inte stämde överens med övriga delar från originalet.

Nu har museet slutat visa föremålen för besökare.

Förra året skickade bibelmuseet i Washington DC fragment från fem av sina mest åtråvärda föremål på analys i Tyskland efter att deras äkthet blivit ifrågasatt, skriver CNN. Det var bitar som ansetts tillhöra Dödahavsrullarna, som är världens äldsta bibelskrifter.

Påstods vara del av Dödahavsrullarna

Nu har forskare slagit fast att de inte är äkta. Därför har museet valt att plocka bort föremålen för visning. De fem artefakterna, som museets grundare Steve Green kommit över till en okänd summa pengar, tillhörde en samling av totalt 16 bitar och har påståtts varit en del av de historiska religiösa skrifterna.

– Vi hade hoppats att testerna skulle komma fram till ett annat resultat, detta är ett tillfälle att utbilda allmänheten om vikten att klargöra äktheten i sällsynta bibliska artefakter, säger museichefen Jeffrey Kloha vid The museum of the bible i Washington DC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.