Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Europaparlamentets talman Roberta Metsola kommenterar den stora skandalen kring muthärvan. Foto: TT

Mutskandalen får EU att skaka: ”Ingenting ska sopas under mattan”

Publicerad

Mutskandalen kring EU-parlamentet och Qatar får hela EU-maskineriet att skaka, med krav på både avgångar och ändrade regler.

– Ingenting ska sopas under mattan, lovar talman Roberta Metsola i Strasbourg.

Den belgiska polisens tillslag i fredags har snabbt utvecklats till en av de präktigaste skandalerna i modern EU-historia. Den grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili – tillika en av parlamentets 14 vice talmän – har gripits och förhörts, misstänkt för inblandning i en mutskandal med kopplingar till Qatar. Även två av Kailis närstående har gripits samt en tidigare italiensk EU-parlamentsledamot.

En av de gripna ska ha ertappats med en resväska full med pengar i 20- och 50-eurosedlar. Enligt belgiska åklagare ska det ha funnits ”flera hundratusen euro” – motsvarande miljontals svenska kronor – i väskan. Hemma hos en annan av de gripna har ungefär sex miljoner i kontanter hittats. Dessutom hittades ytterligare cirka 1,5 miljoner kronor i kontanter hemma hos Kaili.

– Det här är sådant som man normalt bara träffar på vid tillslag hos knarklangare, säger en källa nära utredningen till tidningen Le Soir.

”Erbjudits gåvor”

Alla är formellt anklagande för ”deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption”, enligt ett utskick från Belgiens federala åklagare. En inledande rättshantering väntar för dem redan på onsdag. Ytterligare tillslag gjordes under måndagen.

”Det misstänks att parter i politiska och/eller strategiska positioner inom EU-parlamentet har betalats stora summor pengar eller erbjudits betydande gåvor för att påverka parlamentets beslut”, heter det från åklagarna.

Reformprocess

Skandalen är givetvis på allas läppar vid veckans EU-parlamentssittning i Strasbourg. Talman Roberta Metsola är långt ifrån glad och lovar att hjälpa utredarna fullt ut.

-Vi ska dra igång en reformprocess för att se vilka som har tillgång till våra lokaler. Vi ska skaka om det här parlamentet och den här staden och jag behöver er hjälp för det. Vi fryser hellre än att vi säljer oss, talar Metsola i en extrainsatt debatt – syftande på de stora gasinköp som EU gärna vill göra från Qatar.

Skandaler vi minns

Här är några av EU-historiens mest omtalade skandaler:

November 2020: Konservative ungerske EU-parlamentsledamoten József Szájer avgår frivilligt efter att ha gripits av polisen när han naken och med narkotika i väskan försökt fly då polisen avbröt en fest ovanför en gaybar under pågående pandemirestriktioner.

Oktober 2016: EU-parlamentsledamoten Steven Woolfe från brittiska brexitpartiet Ukip förs till sjukhus efter slagsmål med partikollegan Mike Hookem. ”Det här gör vi upp där ute”, ska Woolfe ha sagt efter ett gräl varpå herrarna gjorde upp med knytnävarna.

Oktober 2012: Maltesiske EU-kommissionären John Dalli tvingas avgå efter anklagelser om att en person för hans räkning erbjudit Swedish Match ändrade snusregler i EU – om man betalade 600 miljoner kronor. Dalli förnekar än i dag.

Mars 1999: Hela EU-kommissionen under ledning av Jacques Santer avgår efter växande kritik från parlamentet, främst kring franska ledamoten Édith Cresson – som 1997 anställt sin tandläkare som aids-expert.

Oktober 1988: Nordirländske EU-parlamentsledamoten Ian Paisley blir bryskt utförd ur plenisalen av sina kollegor. Orsaken? Unionistpastorn Paisley avbröt talet från besökande påven Johannes Paulus II genom att bland annat kalla honom för ”antikrist”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.