Signature Bank i New York är den andra banken att stänga i USA sedan i fredags. Foto: AP Photo/Bobby Caina Calvan/TT

Myndigheter stänger ytterligare en bank i USA

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter agerar mot en andra bank efter att i förra veckan ha stängt Silicon Valley Bank (SVB), rapporterar CNBC.

USA:s finansdepartement, centralbanken Federal Reserve och bankövervakningsmyndigheten FDIC meddelar i ett gemensamt uttalande att man stänger den New York-baserade kryptobanken Signature Bank. Beslutet är ett led i att begränsa följdverkningarna från krisen kring SVB.

Myndigheterna uppger att alla Signatures kunder ska skyddas och att inga förluster kommer att ”bäras av skattebetalarna”.

Signatures aktie föll mer än 22 procent i fredagens handel på Wall Street.

Banken är en av de viktigaste inom kryptovalutaindustrin, enligt CNBC. Tillgångarna uppgick i slutet av förra året till drygt 110 miljarder dollar, motsvarande över 1 100 miljarder kronor, och de sammanlagda insättningar till nära 89 miljarder dollar.

Expert tonar ned oron

FDIC tog i förra veckan över kontrollen av SVB. Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, sade då att risken för en finanskris likt den som inträffade 2008 är osannolik.

– Det absolut viktigaste när det är osäkert är att man har ett lönsamt banksystem, och det har vi i Sverige. Det gör att svenska banker klarar sig mycket bättre än egentligen alla andra banker, säger han.

– Det bör inte få en spill over-effekt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De dåliga nyheterna tolkas positivt av marknaden. Det man vill se är att arbetsmarknaden kyls av för då ökar chanserna för att inflationen faller tillbaka, menar sparekonomen Marie Landeborn. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.