En månad efter att det första larmet kom finns ännu inget definitivt svar på vad som orsakat fiskdöden i floden Oder, som rinner längs gränsen mellan Polen och Tyskland. Medan hundratals ton död fisk dragits upp har tidigare teorier om bland annat kvicksilverutsläpp uteslutits en efter en.
I torsdags presenterade Polens miljöminister Anna Moskwa en ny huvudmisstänkt. Vattenprover hade visat på höga halter av en specifik alg, något som sedan bekräftades av forskare i Berlin.
– Vi är säkra på att det finns en direkt koppling mellan algerna och fiskarnas död, sa Moskwa.
Utsläpp kan fortfarande ligga bakom
Algen i fråga släpper ut ett giftigt ämne för att undvika att bli uppäten, vilket sedan kan tas upp av fiskars gälar. Men att Prymnesium parvun, som algen heter, hittats i en sötvattensflod förvånar forskarna.
– Normalt är det en brackvattensart. Runt Sverige är det vanligare att den dyker upp på västkusten där det är högre salthalter, säger algforskaren Helena Höglander vid Stockholms universitet.
Samtidigt går fyndet i linje tidigare vattenprover, som visat på förhöjda salthalter i Oder. Var saltet kommer ifrån är fortfarande ett mysterium.
– Det kan dels handla om utsläpp från industrier. Sedan har det också varit torka i många områden. Har man då höga salthalter från början blir det ännu mer koncentrerat.
”En trippeleffekt”
Att gifter från alger skulle vara den enda förklaringen till fiskdöden ser dock Höglander som osannolikt. Sommarvärme och höga salthalter kan också ha haft en direkt påverkan.
– Det blir flera stressfaktorer som adderar till varandra, och då kan det kan hända att fiskarna är mindre tåliga. Det blir en trippeleffekt av temperatur, salt och gift, säger hon.
Tysklands miljödepartement gör samma bedömning. Enligt talespersonen Andreas Kübler kan inget ämne som hittats hittills ha orsakat så omfattande fiskdöd på egen hand.
– Det verkar vara en cocktail av kemikalier, säger han till AP.