Nu tror sig forskare veta hennes identitet. Foto: tt

Mysteriet om Mona Lisa kan äntligen lösas

Publicerad

I dag får vi kanske veta den verkliga identiteten bakom det gåtfulla leendet hos ”Mona Lisa”.

I kyrkan Sant' Orsola i Florens har hennes kvarlevor vilat sedan 1542 (eller 1551). Det är också där man kallat till presskonferens i dag för att lägga fram resultaten av forskning som gjorts på kvarlevorna från graven.

Lisa Gherardini i Florens blev som tonåring bortgift till en rik och betydligt äldre klädes- och sidenhandlare. Hennes liv under det sena 1400-talet och första hälften av 1500-talet var kanske rätt hyggligt i jämförelse med många andra i stan.

Men hon skulle komma att bli unik: målningen av henne är en av världshistoriens mest omtalade och avfotograferas varje dag av horder av turister på Louvren i Paris.

Arbetet med att ta reda på hemligheten bakom leendet har pågått i flera år. Först grävde man fram många benrester under golvet i Sant' Orsola. Så småningom riktade man in sig på en liten bensamling man trodde hade tillhört Lisa. I september i fjol meddelade forskningsteamet att kol-14-mätning visade att benen var från samma tidsepok som Lisa.

DNA-test

Men det var inte detsamma som ett entydigt svar. Benen kunde ju lika gärna ha tillhört någon annan kvinna från samma tid. Det skulle behövas DNA från benfragmenten och en jämförelse med DNA från två av hennes barn. Deras kvarlevor har legat i en annan kyrka i Florens, och blivit fuktskadade när floden Arno i Florens svämmat över.

Ovanpå det finns alla ”avslöjanden” under årens lopp. Om att målningen egentligen föreställer någon annan. Om att det döljer sig andra målade ansikten under den Mona Lisa vi ser idag. ”Extraordinärt”, sa vissa om det avslöjandet. ”Forskaren har hållit på för länge med Photoshop”, sa andra surt.

Men 2005 påträffades en 500 år gammal anteckning från en Florens-tjänsteman om att Lisa del Gioconda var den som satt modell för målningen.

Fick fem barn

Lisas man, Francesco del Giocondo, är upphovet till det italienska namnet på Leonardo da Vincis målning: La Gioconda. Paret fick fem barn. De sista åren av sitt liv levde Lisa del Giocondo i klostret Sant' Orsola där hon avled, 63 år gammal.

Porträttet visar en dygdig kvinna och tog flera år att fullborda eftersom Leonardo da Vinci gjorde annat samtidigt. Han befann sig i Frankrike när porträttet blev klart 1517. Och nu hänger det i Louvren eftersom den franske kungen Frans I såg till att införskaffa målningen (La Joconde, på franska).

I dag begapas Lisa Gherardini/del Giocondo av ungefär sex miljoner turister om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.