Botswana är hem för en tredjedel av Afrikas elefantpopulation. Foto: AP

Mystisk massdöd bland elefanter i Botswana

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 350 elefanter har dött i norra Botswana de senaste månaderna. Det finns ännu ingen förklaring till vad som ligger bakom dödsfallen och myndigheternas provtagning dröjer.

De mystiska dödsfallen har pågått sedan i början av maj då de första gruppen av döda elefanter upptäcktes i Okavangodeltat. Anonyma källor som The Guardian pratat med uppger att cirka 70 procent av de döda elefanterna upptäcks vid vattenhål.

– Detta är en massdöd på en nivå som vi inte har skådat på mycket, mycket lång tid, säger Dr. Niall McCann, chef för den brittiska välgörenhetsorganisationen National Park Rescue till tidningen.

Eftersom regeringen i Botswana ännu inte utfört några tester på elefanterna är det fortfarande oklart vad som orsakat de plötsliga dödsfallen.

Osannolikt att de förgiftats

McCann säger till BBC att han inte tror att elefanterna dött av mjältbrand, vilket dödade minst 100 elefanter i Botswana förra året. Det är också osannolikt att de har förgiftats eftersom man inte kunnat se att asätarna som äter av de döda kropparna har drabbats.

Det faktum att många av djuren fallit framstupa och att elefanter har setts gå runt i cirklar tyder på att det är något som attackerar deras neurologiska system, enligt McCann.

– Med tanke på att elefanternas massdöd inträffat i närheten av mänsklig bebyggelse och i en tid då sjukdomar som överförs från djur är högst aktuellt är det anmärkningsvärt att regeringen ännu inte skickat in prover till laboratorium, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.